Olimpijske igre v črnomorskem letovišču bodo, kot kažejo zbrani podatki ruske opozicije, najdražje doslej. Skupni stroški bodo presegli 50 milijard dolarjev, ob tem pa bodejo v oči podatki o premalo plačani, skorajda suženjski delovni sili, ki ji gradbeni tajkuni in poslovneži dvomljivega slovesa ne bodo izplačali niti tistih nekaj bednih mezd. Gre večinoma za migrante, tuje delavce, ki v Rusiji delajo v neznosnih razmerah in ponavadi nimajo urejenih ne delovnih ne bivalnih dovoljenj.

"Iz dneva v dan prejemamo nove in nove pritožbe delavcev, ki se pritožujejo nad delovnimi razmerami, pogoji in represivnimi metodami predstojnikov," je povedal odvetnik Semjon Simonov, predstavnik skupine Memorial, ki nudi brezplačno pravno pomoč delavcem migrantom v Sočiju. Aktivisti skupin za človekove pravice pričakujejo, da bo novoizvoljeni predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Nemec Thomas Bach ob prvem obisku v Sočiju ob koncu oktobra predstavnike ruskih oblasti opozoril tudi na žgoča vprašanja, povezana prav z izkoriščanjem delavcev migrantov.

Na gradbiščih v Sočiju izkoriščanje in izsiljevanje delavcev

Organizacije za človekove pravice prejemajo številne grozljive izpovedi o izkoriščanju na olimpijskih gradbiščih v Sočiju, ko delavci ne prejemajo plač ali jih prejmejo z večmesečnimi zamudami, delodajalci jim ponavadi zasežejo potne liste in vstopne vizume, da bi jih lahko nato izsiljevali. Tistim, ki se pritožujejo, sledi namreč ustaljeni postopek - prijava pri oblasteh in izgon iz države po hitrem postopku.

Organizacija Human Rights Watch je zbrala podatke, da delavci v Sočiju zaslužijo manj kot dva evra na uro ob 12-urnem delovniku brez odmorov, po več kot 200 delavcev pa kruti poslovneži nastanijo v eno stanovanjsko enoto v pomanjkljivih higienskih razmerah. Ob tem v omenjeni organizaciji navajajo še podatke, da četrtina od skupno 70.000 delavcev, kolikor jih gradi olimpijska tekmovališča v Sočiju, prihaja iz dežel izven Rusije.

Iz današnje tiskane izdaje Dnevnika preberite tudi:

Olimpizem kot predmet politične manipulacije