Šok terapija je torej delovala zgolj na premieri Iva Jana, pri čemer je treba podčrtati, da je v Ljubljano prispel tekmec po meri. Innsbruck namreč sodi v podoben razred kot v letošnji sezoni razbita Olimpija, zato zmaga s 5:1 ni pokazala realne slike moštva. Res je, da so slovenski prvaki napravili določen napredek v primerjavi s prejšnjimi obračuni, a še vedno niso dosegli najnujnejšega – v enakem ritmu zdržati vseh šestdeset minut. Ljubljančani so denimo popravili igro z igralcem več in znali vršiti večji pritisk na nasprotnikova vrata kot poprej, obrestovale so se tudi spremembe v peterkah. Hud udarec je pomenila poškodba kolena Scotta Howesa, ki je eden ključnih tivolskih mož. Današnje podrobne preiskave bodo pokazale, koliko časa bo znova odsoten z ledu, potem ko je že počival ves september. Prve napovedi zdravniške službe niso črne.

Četudi bi Howes včeraj proti Beljaku igral, pa mu brodoloma z Beljakom ne bi uspelo preprečiti. Olimpija doma še nikdar v EBEL ni tako slabo odprla tekme, ko je bilo že po enajstih minutah visokih 0:4. Vratar Jerry Kuhn je bil mizeren, saj je iz petih poskusov ob zasanjani obrambi prejel tri gole. Za vsaj dva je bil neposredni krivec. Njegova menjava Aleš Sila ni bil kaj prida boljši, saj je iz mreže pobral že prvi plošček, ki je letel v okvir njegovih vrat. Tekma v nadaljevanju razumljivo ni imela več bistvenega pomena, saj je bilo le še vprašanje, kakšna bo končna razlika v golih. Beljak je spustil nogo s plina, Olimpiji pa vtisa ni uspelo popraviti. Še najbolj zanimivo je bilo v pisarni direktorja Matjaža Seklja, kamor je prišel na obisk reprezentančni napadalec David Rodman, ki še ni dobil kluba. Rodman je za Dnevnik potrdil, da je v kontaktih z Olimpijo, vendar po naših informacijah ni veliko možnosti, da bi z zmaji podpisal pogodbo do konca zime.

Finec Hannu Järvenpää je po tekmi znova povedal, da se je imel v Ljubljani lepo, ko je bil trener v Tivoliju, potem pa analiziral dogajanje na ledu: »Vedeli smo, da bo Olimpija morda utrujena po sobotnem obračunu, zato smo se pogovarjali, kako pomembne bodo uvodne minute. Fantje so se odlično držali načrta, zato moram biti srečen.« Ivo Jan z druge strani hodnika ni imel težav priznati poraza. »Pokopalo nas je prvih 20 minut. Vsi skupaj nismo bili tako pripravljeni, kot bi morali biti. Nadaljevanje je bilo boljše, znali smo reagirati na visokih 1:5, je pa bilo vseeno preveč napak predvsem na sredini igrišča. Miha Verlič je bil na tej tekmi eden redkih, ki ima v moji beležki zapisan plus,« je govoril Jan. Na naše vprašanje, ali je Olimpija v 24 urah sposobna kondicijsko vzdržati dve tekmi v nizu, je povedal: »Odgovor ste dobili na ledu. Težko je, a vendarle je bila tokrat bolj pod vprašajem naša psihična kot fizična priprava.«

Ali bo Ivo Jan ostal trener Olimpije do konca sezone, bo znano najkasneje v soboto zvečer. Do takrat sledijo še tri tekme, prva že jutri v Bolzanu. Ivu Janu sta z nasveti v oporo Nik Zupančič in Peter Rožič. Prvi je glavni kandidat za Janovega pomočnika na klopi, če bo Jeseničan seveda prestal preizkušnjo.

EBEL, sobota: Telemach Olimpija – Innsbruck 5:1 (4:0, 0:1, 1:0, gledalcev 1000; 1:0 Blackwater 2, 2:0 Hočevar 7, 3:0 Ograjenšek 9/PP2, 4:0 Pešut 10, 4:1 Schennach 29, 5:1 Ulmer 49), Bolzano – Alba 3:4 po kazenskih strelih, nedelja: Telemach Olimpija – Beljak 1:7 (1:5, 0:1, 0:1, gledalcev 1500; 0:1 McBride 1, 0:2 Forney 3, 0:3 Ryan 6, 0:4 Pewal 11, 1:4 Verlič 20/SH2, 1:5 Ryan 20/PP1, 1:6 Göhringer 26, 1:7 Forney 48), Dornbirn – Alba 4:3 v podaljšku, Znojmo – KAC 1:3, Dunaj – Gradec 4:2, Salzburg – Linz 1:2 v podaljšku, vrstni red: Linz in Bolzano po 20, Beljak in Salzburg po 18, Dunaj in Alba po 16, Gradec in KAC po 15, Dornbirn 14, Innsbruck 8, Olimpija 4. Pari prihodnjega kroga, jutri ob 19.15: Bolzano – Olimpija, Beljak – KAC, Linz – Znojmo, Dunaj – Alba, Dornbirn – Salzburg, Innsbruck – Gradec.