Bole ni edini, zagotovo pa je najbolj trofejni slovenski kolesar. In povrhu za njim ni slaba sezona. Zmagal je sicer le na etapi francoske etapne dirke Tour de L'Ain, kar je za serijskega zmagovalca razmeroma malo. Z deseterico v etapah na italijanskem Giru in španski Vuelti je vonjal nekaj priložnosti za velike zmage, a se mu Fortuna ni nasmehnila. Zaradi padca v Firencah mu je ušel tudi zadnji vlak priložnosti za dokazovanje, ki bi mu po razpustitvi ekipe Vacansoleil morda prinesla več možnosti. Menedžerji si zadnje dirke najbolj zapomnijo.

Še težje je Juretu Kocjanu, ki je zaradi zdravstvenih težav izgubil skoraj vso sezono. Najboljši rezultat je dosegel februarja. »Dlje kot traja, ko si na čakanju, slabše je,« pravi Jure Kocjan, član baskovskega Euskaltela, ki po dolgih letih ukinja ekipo. Kocjan, včeraj je praznoval 29. rojstni dan, ima sicer že izkušnje iz takih težkih okoliščin. »Tolažim se, da se je vedno nekaj našlo. Tudi tokrat sem bil že dvakrat čisto blizu podpisa pogodbe, a je vse padlo v vodo. Imel sem stike s francosko ekipo, a bi moral bivati v Franciji, to pa zaradi družine težko naredim. Najhuje je, ker sem Slovenec. Za nami je majhen trg. Rad bi le novo priložnost za dokazovanje, da nisem za odpis,« si želi Kocjan.

Na istem je njegov kolega Robert Vrečer. »Navezal sem številne kontakte, ki sem jih imel, tudi v Avstriji, a interesa ni. Počasi zmanjkuje opcij,« potoži Vrečer. Oba je direktor Adrie Mobil Bogdan Fink omenil kot možnost, da oblečeta dres največje slovenske ekipe, a so za zdaj potrdili le podaljšanje sodelovanja z Radoslavom Rogino, zmagovalcem slovenskega Toura, Kristjanom Fajtom, Aljažem Hočevarjem, Primožem Rogličem in Klemnom Štimulakom. »Nič nimam, nič ne vem,« je bil glede nadaljevanja kariere in možnosti za selitev v tujo ekipo kratek Matej Mugerli, ki je bil z Rogino nosilec uspehov v dresu Adrie Mobil.

Toda ne spijo vsi slabo. Marko Kump je dogovorjen s Saxo Bank: »Dogovorjen sem, a ni še uradno. Pogodba še ni podpisana. Dokler pa ni, je še vse mogoče.« Jan Tratnik, lanski evropski prvak in leta 2011 član Omega Quick Stepa, pa se bo po letu v avstrijskem Tirolu pridružil Andiju Bajcu, Dejanu Bajtu in Robertu Jenku v avstrijski ekipi RSC Amplatz. »Podpisal sem dveletno pogodbo. Šef me je zelo želel imeti v ekipi. Vesel sem, saj sem dobil dobre pogoje za nadaljevanje kariere. Bil sem že v skrbeh, da bo to moja zadnja sezona, in sem se že spraševal, kaj bom počel. Ekipa Amplatz napreduje in vesel sem, da s tako druščino tudi mojih prijateljev,« je pred dnevom žarel Idrijčan Tratnik. mm