Če je sredi šestdesetih let njen arhitekt zaradi domiselne arhitekturne rešitve za svoje delo prejel nagrado Prešernovega sklada in nagrado Zveze arhitektov Jugoslavije, stavba pa je bila zaradi kulturnih, arhitekturnih in zgodovinskih lastnosti leta 2007 razglašena za kulturni spomenik lokalnega pomena, nekateri Ljubljančani danes Trgovski paviljon Šiška na Celovški cesti 111 vidijo le kot zanemarjeno in grdo stavbo. Nekateri poslovni prostori so namreč prazni, izložbena okna polepljena, okolica pa daje vtis zapuščenosti.

Dolga betonska trgovska hiša, ki eno glavnih ljubljanskih mestnih vpadnic ločuje od tamkajšnjega Trga Prekomorskih brigad, je bila po načrtih arhitekta Miloša Bonče zgrajena že leta 1964 kot del Komunalnega centra Šiška. Ta se razprostira okoli Trga Prekomorskih brigad in ga ob trgovskem paviljonu sestavljajo še današnji sedež ljubljanske upravne enote v Šiški, skupek trgovinic v stavbi Bonboniera na severozahodni strani trga, podhod za pešce pod Celovško cesto, dva stanovanjska bloka na jugu trga, današnji M Hotel in Kino Šiška. Pozneje so v sklopu širše ureditve tega urbanističnega prostora v bližini zgradili še šišenski zdravstveni dom, pošto in osnovno šolo Riharda Jakopiča.

Zavod ne more ukrepati

Čeprav za objekte, razglašene za kulturni spomenik lokalnega pomena, veljajo posebna pravila za varovanje, ki med drugim narekujejo tudi strokovno prenovo zunanje podobe ter strokovno vzdrževanje in obnavljanje, Modest Erbežnik z ljubljanske območne enote Zavoda za varovanje kulturne dediščine Slovenije pravi, da nimajo pooblastil, na podlagi katerih bi lahko ukrepali. »Za vzdrževanje objekta je primarno dolžan poskrbeti lastnik, posledično pa tudi najemniki,« pravi uradnik.

Delno obnovo je pred petimi leti dočakal severozahodni del stavbe, kjer so bili prostori prenovljeni in je v njih zdaj restavracija. Na ljubljanski območni enoti zavoda so namreč leta 2008 podali soglasje za obnovo, saj se je načrtovana obnova in zasteklitev dela objekta v celoti ujemala tudi z že pripravljenimi osnutki arhitekta.

Ena stavba, pet lastnikov

Za nekatere zanemarjena podoba šišenske trgovske hiše po vsej verjetnosti izvira iz dejstva, da si stavbo deli kar pet lastnikov. Podatki zemljiške knjige namreč kažejo, da so to družbe Promit Benz, Bokat storitve in trgovina, Veletekstil nepremičnine, Milnik storitveno podjetje in Trgoavto Koper. Za nameček je na omenjeni nepremičnini vpisanih tudi več hipotek različnih bank, družba Trgoavto pa je že od lanskega julija v stečaju. Stečajni upravitelj Stevo Radovanović je poleg drugih nepremičnin Trgoavta julija letos poskusil prodati tudi 668 kvadratnih metrov velik poslovni prostor v šišenskem trgovskem paviljonu. Izklicna cena prostora Trgoavta je bila 790.510 evrov, a javna dražba ni bila neuspešna. Stečajni upravitelj Radovanović naj bi že pripravljal nov predlog za prodajo, ki ga mora potrditi še sodišče, pred katerim poteka stečajni postopek. A pričakovati gre, da bo moral stečajni upravitelj še precej znižati ceno, da bo prostor lahko prodal, saj potencialni kupci v postopkih prodaje nepremičnega premoženja propadlih podjetij precej špekulirajo, preden se resnično odločijo za nakup.