Ulaga je od prve minute, ko je bil izvoljen za predsednika smučarske zveze, stremel k cilju, da bi svojo funkcijo profesionaliziral. Ko je dokončno ugotovil, da s svojimi ambicijami ne bo prepričal izvršilnega odbora, je želel spremeniti statut prejšnji mesec na redni letni skupščini. A je dobil popolno nezaupnico, saj so točko gladko umaknili z dnevnega reda. Še več. Tudi 80.000 evrov v obliki opreme, ki jih je Ulaga obljubil klubom, je romalo v presojo izvršilnemu odboru. Kljub temu Ulaga ni odstopil. Dejal je, da bo vztrajal do januarske volilne skupščine, ki bo pokazala realno stanje.

Zato je bila včerajšnja novica, da nepreklicno odstopa z mesta predsednika smučarske zveze, presenetljiva. Še bolj presenetljiva, celo šokantna, je bila njegova izjava, da on sam ni podpisal nobene nepreklicne izjave in da pričakuje, da bodo na izredni skupščini glasovali o njegovi zaupnici, ter da še vedno nosi hlače predsednika smučarske zveze. In to po tistem, ko so s smučarske zveze že poslali uradno obvestilo, da bo do januarja smučarsko zvezo vodil Enzo Smrekar, ki je bil »gasilec« že v obdobju med Lovšetom in Ulago.

Prejšnji mesec je prišlo v javnost pismo poslovnega direktorja Andraža Kopača, v katerem je predsedniku očital številna prekoračenja pooblastil, kar je Ulaga zanikal. Jasno in odmevno sporočilo je Ulagi poslal tudi podpredsednik Mednarodne smučarske organizacije Janez Kocijančič. Na njegove izjave se je Ulaga odzval z besedami, da je najlažje streljati puščice z varne razdalje. Ulaga je nadaljeval svojo pot, pripeljal na zvezo novega direktorja Jurija Žureja, za katerega pa se je izkazalo, da ni takšen kimavček, kot si je Ulaga predstavljal in želel. Člani izvršilnega odbora so se posledično odločili, da Ulaga januarja 2014 ne bo dočakal kot prvi mož smučarske zveze. Na seji izvršilnega odbora so mu požugali s kupom nepravilnosti v času njegovega predsedovanja. Sodu naj bi izbili dno nordijski smučarji, ki naj bi imeli vsega dovolj in naj bi se v svoj bran zaradi dajanja provizij predsedniku postavili s svojim odvetnikom. Na tej točki pa so se glavni akterji smučarske zveze dokončno zavedli, da bodo morali pomesti pred svojim pragom ter zaščititi športnike in integriteto športne panoge z več kot desetmilijonskim evrskim proračunom.

Ulagi se lahko obeta celo črn scenarij, ki bo prizadel tudi Smučarsko zvezo Slovenije. Ta je namreč določila delovno skupino, ki bo raziskala Ulagovo poslovanje in predsedovanje. Poročilo bo lahko za zvezo zelo boleče, saj ji lahko obrnejo hrbet nekateri sponzorji, z Ulago pa bi se lahko posledično ukvarjali tudi drugi organi kot zgolj notranji na zvezi.

Smučarska zveza je očitno zakleta za nekdanje smučarske legende, ki so po končani športni poti v njej našle poslovni izziv. Bojan Križaj je neslavno končal svoje poslanstvo, ko je odšel z zveze in alpski del pustil v rdečih številkah s precej ničlami. Svojo neomadeževano javno podobo si je oblatil tudi Jure Košir. Ulagova zgodba še nima zaključka, a bo ne glede na razplet umazana. Vsa našteta imena so dokazala, da so se precej bolje znašla v aktivni vlogi na snegu kot kasneje v pisarnah v Parmovi ulici oziroma v zadnjih letih na Podutiški cesti v Ljubljani.