Vrednost naložbe, ki jo je sofinanciral evropski regionalni sklad, znaša 160.000 evrov; v širši projekt na rekreacijski osi ob Kamniški Bistrici pa so v Domžalah letos vložili kar milijon evrov. Zgradili so namreč tudi most Gaj na Škrjančevem, postavili še en pitnik in na petih lokacijah vzdolž osi postavili telovadna orodja za ulično vadbo: na Homcu, pri jezu pod homškim hribom, pri teniških igriščih na Škrjančevem, pri fitnesu na prostem v Domžalah in v Študi pri vagonu.

Nova, približno 700 metrov dolga pot ob vznožju Šumberka poteka od brvi v Zaborštu do mostu na Podrečju. Na njej se bodo lahko sprehajalci, tekači, kolesarji in drugi rekreativci poslej kakovostneje rekreirali ali družili, saj so ob poti postavili številna igrala in počivališča. Otrokom so namenili lesena otroška igrala za preskakovanje in ravnotežno hojo, uredili pa so tudi počivališča s klopmi in mizami ter prostor za piknik s kuriščem. Obiskovalcem so omogočili tudi dostop do obeh vodotokov Rače in Kamniške Bistrice. Na vstopnem platoju ob brvi v Zaborštu bo ob sončnem vremenu točen čas kazala tudi sončna ura.

Na slovesnosti so sodelovali tudi alpinistični odsek pri Planinskem društvu Domžale in Rod skalnih taborov Domžale. Naslednja investicija na rekreacijski osi Kamniške Bistrice bo ureditev dela poti v Homcu, ki je bil poškodovan v zadnjih poplavah, ter ureditev poti proti Radomljam, je še povedal župan Dragar.av