Do konca leta namerava zreški Unior začeti prodajni postopek svoje turistične divizije. Poleg smučišča RTC Krvavec ta vključuje še smučišče na Rogli in Terme Zreče. Prodajo nekaterih naložb so od družbe nedavno zahtevale banke upnice. Kako bo na prodajni postopek turistične divizije in preostalega poslovno nepotrebnega premoženja vplivalo bistveno izboljšanje poslovanja Uniorja v letošnjem letu, še ni znano.

Ali bo družba smučišče na Rogli in smučišče na Krvavcu prodajala skupaj ali vsako posebej, za zdaj še ni znano. Terminski načrt prodaj naložb bodo v družbi bankam in nadzornemu svetu predstavili do začetka decembra, medtem ko bodo prodajne postopke večjih vrednosti začeli že prihodnji mesec. Po drugi strani so se prodaje naložb manjših vrednosti v družbi že lotili.

Med njimi je prodaja podjetja Unior Bionic, ki je v 90-odstotni lasti družbe. Unior Bionic, ki se ukvarja s proizvodnjo in trženjem medicinskih izdelkov, je lani dosegel 328.000 evrov prihodkov in dobrih štiri tisoč evrov dobička. V Uniorju računajo, da bo prodaja podjetja, za katero ima predkupno pravico drugi družbenik, podjetje Mines IB, končana še ta mesec. V sanacijskem programu Uniorja pa ni predvidena prodaja skoraj 30-odstotnega deleža v družbi Štore Steel, ki je lani dosegla 100 milijonov evrov prihodkov. V družbi so med drugim predvideli prodajo proizvodnih hal v Mariboru in Vitanju.

Kako je Unior posloval v prvih devetih mesecih letošnjega leta, še ni znano. V prvem polletju je družba dosegla 88,7 milijona evrov prihodkov, kar v primerjavi z enakim obdobjem lani predstavlja 13-odstotno rast. Medtem ko je Unior skoraj polovico prihodkov dosegel s programom odkovkov, je v programu ročnega orodja pridelal 18 odstotkov prihodkov, strojne opreme 19 odstotkov, turistična divizija pa je dosegla 11 odstotkov prihodkov. V obravnavanem obdobju se je denarni tok iz poslovanja (EBITDA) zvišal za 23 odstotkov, na 9,8 milijona evrov, čisti dobiček pa za približno 700 odstotkov, na 1,9 milijona evrov. Za 13 odstotkov, na 116,2 milijona evrov, so se v prvem polletju letošnjega leta zvišali tudi konsolidirani prihodki od prodaje Skupine Unior, medtem ko se je čisti dobiček zvišal za okoli 500 odstotkov, na 3,2 milijona evrov. V Uniorju so ocenili, da bodo prihodki od prodaje letos višji od načrtovanih in lanskoletnih, tako da bodo presegli 160 milijonov evrov. Po načrtu naj bi družba dosegla tudi minimalni čisti dobiček.

Spomnimo, da je matično podjetje bankam spomladi dolgovalo 143 milijonov evrov, Skupina Unior pa več kot 150 milijonov evrov. Po dogovoru z bankami naj bi družba dolgove do bank do leta 2016 znižala na 125 milijonov evrov, do leta 2019 pa na dobrih 70 milijonov evrov. Obveznosti do bank namerava Unior poravnavati tako s prodajami naložb kot tudi z rednim poslovanjem. Tako kot številne druge naložbe, ki jih država obvladuje prek svojega podjetja PDP, je tudi Unior vlada pred meseci uvrstila na seznam podjetij, ki bodo prodana. Kdaj, če sploh, bo država začela prodajni postopek Uniorja, še ni znano.