Oreo piškoti so le primer hrane, ki sproži napad na sladke prigrizke, in so samo priročno »orodje«, ki zagotavlja dovolj maščobe in sladkorja v okolju, kjer živijo podgane, nikakor pa ne edino, poudarja Joseph Schroeder, profesor psihologije in vodja vedenjskega nevroznanstvenega centra na univerzi v Connecticutu.

Predstavnica za javnost podjetja Mondelez International, ki ima v lasti Nabisco, ki izdeluje legendarne Oreo piškote, prav tako opozarja pred tem, da bi ljudje izključno Oreo piškote povezovali z ugotovitvami raziskave, saj so te piškote uporabili zgolj kot primer nespecifične sladke »spremenljivke«.

»Medtem ko se zdi preprosto označiti hrano za 'dobro' ali 'slabo' je v resnici hrana precej kompleksna in zelo pomembno je spodbujati ljudi, da uživajo uravnoteženo hrano, ki jo kombinirajo z fizično aktivnostjo,« je še dejala predstavnica za medije.

Oreo piškoti so najbolj priljubljeni piškoti v ZDA

Raziskavo je sicer opravila Scroderjeva študentka nevroznanosti Jamie Honohan, ki se je lotila raziskovanja učinkov zelo mastne in sladke hrane na možgane. Kot je pojasnila Honohanova, so jo zanimali učinki visokih koncentracij mastne in sladke hrane v revnejših predelih, kjer višji nivo ljudi s prekomerno telesno težo.

»Moja raziskava je izhajala iz radovednosti preučevanja človeškega vedenja in naših vzgibov pri prehranjevanju,« je pojasnila Honohanova. »Oreo piškote smo si izbrali zato, ker so najbolj priljubljeni piškoti v ZDA, zelo rade pa jih imajo tudi podgane, hkrati pa vsebujejo velike količine maščobe in sladkorja ter so zelo prodajani v skupnostih z nižjim ekonomskim statusom.«

Zelo mastna ali sladka hrana bolj aktivira možgane kot pa kokain ali morfij

Da bi ugotovili kako zasvojljiva je lahko zelo mastna in sladka hrana, so jo vnesli v življenjski prostor podgan. V eni od sob so podganam dali Oreo piškot, v drugi rižev kreker. Schroder in Honohanova sta potem izmerila čas, ki so ga podgane preživele v eni in drugi sobi in tako ugotovila, kaj raje jejo.

»Tako kot ljudje tudi podgane ne uživajo ravno v prehranjevanju z riževimi krekerji,« je dejal Schroder. Poskus so nato ponovili z drugo skupino podgan, ki so jim v eni sobi ponudili injekcije s kokainom in morfijem, v drugi pa s slano vodo. Po besedah Schroderja so znanstveniki ugotovili, da so podgane enako raje izbrale sobo z Oreo piškotom kot z injekcijami morfija in kokaina.

Nadaljnja raziskava možganov podgan pa je pokazala, da so zaznali povečano delovanje v njihovem možganskem centru za užitek po tem ko so pojedle Oreo piškot, kot pa ko so jim vbrizgali eno od drog. »In to je tisto novo odkritje, ki nas je zanimalo. »Ugotovili smo, da zelo mastna ali zelo sladka hrana bolj aktivirala možgane kot pa kokain ali morfij,« pojasnjuje Schroder.

»Naši možgani se na tovrstno hrano skoraj identično odzivajo kot možgani zasvojenca s kokainom, ko zagleda kokain,« je dejal dr. Louis J. Aronne, profesor na fakulteti za medicino Weill Cornell, in dodal, da je pri vsem tem najbolj zanimivo to, da ima nekdo, ki ima prekomerno telesno težo ogromno skupnega z odvisnikom od kokaina.

Tudi podgane imajo najraje kremo na sredini piškota

Ali lahko te nove ugotovitve apliciramo na ljudi, še ni znano. Schroder pravi, da če bi do enakih ugotovitev prišli pri študiji na ljudeh, bi to lahko pomagalo pri tem, da medicinska skupnost na novo razmisli o pristopih k debelosti in prehranjevanju. »Mogoče je razlog, da se trenutno soočamo z epidemijo debelosti, to, da sta sladkor in maščoba enako zasvojljiva kot kokain,« še pravi Schroder.

Poleg ostalih ugotovitev v tej zadnji raziskavi pa je zagotovo precej presenetljivo tudi dejstvo, da je pokazala, da imajo podgane najraje kremo v sredini piškota. »Piškot so prelomile na pol in najprej pojedle kremo na sredini,« še dodaja Honohan.