S tem je upravno sodišče pritrdilo stališču Informacijskega pooblaščenca RS, da so tudi magnetogrami sej vlade lahko prosto dostopne informacije javnega značaja, je danes sporočila pooblaščenka Nataša Pirc Musar. Sodišče je namreč poudarilo, da je treba vsakič, od primera do primera, glede na konkretne okoliščine, oceniti, ali bi razkritje zahtevanega dokumenta povzročilo motnje pri delovanju organa.

Omenjena zadeva sega v začetek leta 2010, ko je prosilec prvič vložil zahtevo za dostop do tega dokumenta. Vlada je zahteve zavračala s sklicevanjem na izjemo notranjega delovanja, zoper izdane odločbe informacijskega pooblaščenca, ki je potrdil odločbo Komisije za preprečevanje korupcije in prosilcu dovolil dostop do tega dokumenta, pa vlagala tožbe v upravnih sporih.

Ni bilo dokazov o motnjah, ki bi jih povzročilo razkritje

Sodišče je v tej zadevi ugotovilo, da sekretariat vlade ni dokazal, kakšne motnje bi povzročilo razkritje zahtevanega magnetograma, še zlasti upoštevaje dejstvo, da so bile informacije iz zahtevanega dokumenta javnosti deloma že razkrite in da sta od tega minili dve leti.

Informacijska pooblaščenka je odločitev sodišča pozdravila, a opozorila, da je pri dostopu do informacij javnega značaja časovni vidik oz. rok, v katerem prosilci dejansko prejmejo zahtevano informacijo, izjemnega pomena. "Glede na to, da se je prosilec za dostop do konkretnega dokumenta boril od leta 2010, lahko s tega vidika zadnjo sodbo upravnega sodišča označimo za Pirovo zmago," je zapisala.

Zato je vse organe pozvala, naj se trudijo pravico dostopa do informacij javnega značaja zagotavljati čim hitreje, saj se le na takšen način zagotavljata njeno učinkovito uresničevanje in varstvo v praksi.