S pomočjo telekonference je bil v pomoč kar predsednik Mednarodne smučarske zveze (Fis) Gianfranco Kasper, ki si je pred nekaj dnevi v Sočiju ogledal zaključne priprave. Prihaja namreč do zamud, zato nekatera tekmovališča sploh še nimajo homologacije. Kar nekaj strahu je zaradi vremena, saj so tekmovališča na odprtem blizu Črnega morja, zato se vreme zelo hitro spreminja. Ker so tekme predvidene v večernem terminu, ne bo veliko manevrskega prostora za prestavljanje začetka tekem.

»Ker veliko ljudi dela 24 ur na dan, sem optimist, da bo kljub nekaterim zamudam vsa infrastruktura končana pravočasno. V Sočiju je vse novo, saj nimajo takšne tradicije kot alpske države in Skandinavija. Ker v Rusiji ni pretiranega zanimanja za smučarske športe, me skrbi vzdušje na tekmovališčih. Povsem drugače bo na hokeju in v tistih športih, kjer so Rusi med najboljšimi,« je povedal Gianfranco Kasper in posebej izpostavil stroge varnostne ukrepe, kar bo podaljšalo pot do prizorišč za gledalce in tekmovalce. A tudi smučarji ne morejo brez nogometa. Fis odločno nasprotuje zamisli, da bi bilo svetovno nogometno prvenstvo leta 2022 v Katarju pozimi, saj je to tudi leto zimskih olimpijskih iger. »Nekako bi še šlo, če bi bilo svetovno prvenstvo decembra 2021. Če bi bilo tekmovanje v kasnejšem terminu ali bi se celo prekrivalo z zimskimi olimpijskimi igrami, bi bilo slabo za vse: televizijo, gledalce in ves šport. Če bi bili dve veliki tekmovanji istočasno, si ju ljudje ne bi uspeli ogledati, saj ne morejo cel dan sedeti pred televizorjem,« je dodal Kasper.

V Ankaranu je Planica predstavila kandidaturo za svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju leta 2019. »Z evropskim prvenstvom v košarki v Sloveniji smo dokazali, da znamo tudi majhne države uspešno organizirati največje prireditve,« je poudarila ambasadorka kandidature Petra Majdič, ki veliko stavi na lobiranje v letošnji zimi, saj bo odločitev o prireditelju padla na kongresu Fisa spomladi 2014 v Barceloni. Tekmeci Planice v hudem boju bodo Seefeld (Avstrija), Oberstdorf (Nemčija) in Almati (Kazahstan).

Predstavniki Fisa, zlasti direktor svetovnega pokala v smučarskih skokih Walter Hofer, niso pokazali prav nobene zaskrbljenosti, ker finale svetovnega pokala zaradi zamud pri prenovi ne bo na letalnici, ampak na prenovljeni Bloudkovi velikanki. Čeprav Slovenija v vsaki zimski panogi prireja največ eno tekmo svetovnega pokala, je zdaj naneslo tako, da bosta tekmi alpskih smučarjev v Kranjski Gori in biatloncev na Pokljuki v istem terminu od 5. do 9. marca.