Radi berete časopise?

Že kot igralec sem se navadil, da medijev ne spremljam preveč. Morda le takrat, ko je objavljena kakšna moja izjava ali intervju, da preverim, ali je vse napisano tako, kot je bilo izrečeno. Vzgojili so me v takšnem duhu, da sem včasih celo preveč samokritičen.

Zdaj bodo kritike vaša stalnica.

Ljudje smo si različni, a mene je življenje pripravilo, da sem moral sprejemati že vse vrste kritik. Negativne skušam obrniti v svojo korist. Zanimajo me, ker tako spoznam, kako razmišljajo drugi in kaj vidijo. Pravijo, da je vse v redu, dokler je kritika. Kakršna koli že.

In tu je že prva opazka – trener ste postali kot hokejski agent. Sporno?

Vem, kam ciljate. Pred leti sem se odločil, da bom pomagal menedžerju Tommyju Cijanu, res pa je tudi, da se nisem v celoti zavezal niti enemu igralcu. Nekaterim sem pomagal, da so se dogovorili za pogodbo, vendar odkar sem začel delati kot trener, se s tem poslom praktično ne ukvarjam več.

V čem se najbolj razlikujeta s predhodnikom Zajcem?

Že kot igralca sva si bila različna, tako je tudi na osebnostni ravni, kar niti ni slabo. Bojana sem vedno seznanjal s svojimi idejami in povratnimi informacijami iz slačilnice, a v njegove odločitve se nisem vtikal. Že ko je lani prevzel moštvo, sva razjasnila vse okoliščine. Dal mi je vedeti, da bo on glavni trener in govorec. S tem sem se strinjal, mi pa ne more nihče očitati, da mu nisem skušal pomagati po najboljših močeh.

Z Zajcem vama v tandemu ni uspelo, zdaj ste na klopi sami. Človek bi pričakoval, da bo odslej še težje.

S fanti sem v dveh letih veliko govoril. Imel sem neprestano povezavo z garderobo. Vem, kaj se tam dogaja, vem, kako fantje razmišljajo, in vem, kateri igralci so bili pripeljani kot dodana vrednost. Napovedal sem spremembe, ki so bile opazne na treningu. Popolnoma sem spremenil drugo peterko ob igri z igralcem več, kjer bodo odslej naše mlade moči, delno je spremenjena tudi prva linija s petimi tujci. V obeh primerih bodo po štirje napadalci. Ne vem, ali se bo osvežitev obnesla, vendar Olimpija ima najslabši power-play v EBEL, zato moramo ukrepati. Imam dovolj različnih idej, ki jih prenašam na igralce in jim dajem vedeti, da so njihove odločitve na ledu zadnje. Jaz jim skušam le pomagati, da bodo do teh odločitev prišli čim hitreje.

Za koliko je Olimpija lahko boljša?

Če ne bi verjel, da Olimpija lahko doseže veliko več kot doslej, bi že takoj na začetku rekel, naj uprava poišče novega trenerja, jaz pa bom pomočnik. Ker vem, česa so igralci sposobni, bom to od njih zahteval. Zdaj sem tu začasno, a upam, da se krivulja obrne in bom ostal do konca zime. Imam visoke ambicije.

Je deset dni dovolj, da se dokažete?

Zagotovo. Graditi je treba na pozitivnih stvareh, ki smo jih prikazali do zdaj. To je vsekakor naša igra petih proti petim. Problem je bil predvsem v igri z igralcem manj in več, čemur na treningu posvečamo več pozornosti. Starejši domači igralci bodo glede na formo morali igrati boljšo obrambo, saj je njihova plus/minus statistika zelo slaba. Treba je začeti pri osnovah, kar je seveda obramba. Če bodo na tekmah bolj razpoloženi domači igralci, bodo dobili prednost pred tujci. Igralcem sem povedal, da nekateri ne bodo zadovoljni s spremembami, a da bo vsak dobil dovolj priložnosti, da se dokaže in si izbori mesto v ekipi. Ta hip nihče nima ničesar zagotovljenega.

Torej ne bo nihče poslan na tribuno, vsi tujci ostajajo v Ljubljani?

Za zdaj bomo igrali s tem, kar imamo. Upam, da bodo moje odločitve vsi sprejeli pozitivno. Igralce sem prosil za medsebojno spoštovanje, kajti drugače se v kolektivnem športu ne da sodelovati. Moja vrata so jim odprta že vseskozi, vsi imajo mojo telefonsko številko, moj elektronski naslov. Na razpolago sem jim 24 ur na dan. Upam, da bodo to izkoristili. Dal sem jim vedeti, da sem tukaj zato, da jim pomagam. In če jim bom lahko pomagal, bodo tudi oni meni. Možno je, da bo prišlo do konfliktov in razhajanj v mnenjih, saj je tudi to del športa. Morajo pa igralci dokazati, da so vredni zaupanja v danih situacijah.

Pomočnika ne boste imeli?

Nekoga imam izbranega, vendar bom naslednjih pet tekem verjetno odvodil sam. Kandidat za pomočnika bi rad čim prej začel delo, a je treba počakati, da bo jasno, ali gre Olimpija v iskanje tujega trenerja ali bom na klopi ostal jaz. Lahko pa povem, da bo ta človek tekme v Tivoliju spremljal s tribune. Sodelovala bova med tretjinami, ko mi bo prišel pojasnit svoje videnje dogodkov. Vem, da je zelo veliko ljudi, ki ne zaupajo v moje sposobnosti in mislijo, da nimam dovolj izkušenj za vodenje Olimpije, a sem zelo samokritičen. Ekipo in vsakega igralca dobro poznam in večina je že seznanjena s tem, kar bom od njih zahteval.