Vpis iz leta v leto manjši

Vpis v dijaški dom se je v zadnjih desetih letih zmanjšal kar za 71 odstotkov. V šolskem letu 2002/2003 je v njem bivalo 457 dijakov, v lanskem šolskem letu 132, letos pa jih je samo še 114. Glede na obseg dejavnosti javne službe je zgradba, ki je bila zgrajena pred več kot 30 leti, prevelika. Velik problem je v tem, da so prostori in oprema dotrajani, da zidovi niso izolirani in da pozimi ogrevajo s pečjo na kurilno olje, zato so računi za ogrevanje izjemno visoki. Šele septembra so poravnali stare račune za kurilno olje, kako bo pozimi, ne vedo. Upajo, da bodo dobavitelji razumevajoči, saj gre vendarle za mlade, ki v nobenem primeru ne smejo ostati na mrzlem.

Dotrajane so tudi električne napeljave. Različni inšpektorji si kar naprej podajajo kljuko na vhodnih vratih. Eni prihajajo na redne preglede, drugi zaradi prijav. Še vedno krožijo tudi anonimna pisma, ki pa razmere še poslabšujejo in med zaposlenimi povzročajo še večje stiske in zamere.

Dom je že dalj časa nelikviden, zato tudi nadomestila za stavbno zemljišče ni plačal. Celjska občina je do svojega denarja prišla s pomočjo izvršbe.

Več mesecev brez ravnateljice

Ko je letos poleti ravnateljica Milena Čanžek zaradi zdravstvenih težav odšla v bolniški stalež, se je svet zavoda znašel v obupnem položaju. Predsednik sveta Primož Posinek nam je povedal, da so poskušali dobiti drugega človeka, ki bi začasno prevzel direktoričine posle, vendar se nihče ni želel spuščati v tako »avanturo«, ker vsi vedo, da je dom na dnu. Ker je direktorica odsotna in ker računovodkinja ne želi dajati nobenih podatkov, v svetu zavoda sploh ne vedo, koliko je bilo izgube ob letošnjem polletju. Lani je izguba znašala okoli 35.000 evrov.

»Ker sem vedel, da se ravnateljici konec tedna izteče bolniška, sem jo v ponedeljek poklical na dom in jo naravnost vprašal, kako je z njo. Povedala mi je, da bo v ponedeljek prišla v službo in s polno paro poprijela za delo. S tem smo rešili vsaj en mali problem. Vesel sem, da bomo spet imeli sogovornika oziroma da bomo lahko dobili podatke, na katere že dolgo čakamo,« pravi Posinek, ki je prepričan, da bi se z dobro voljo in medsebojnim razumevanjem po likvidaciji dijaški dom vendarle lahko ohranil. Ne zna si predstavljati, da bi Celje ostalo brez prenočitvenih kapacitet za dijake in študente in da bodo mladim, ki so zdaj v dijaškem domu, junija rekli, naj se znajdejo po svoje ali pa naj se v šolo vozijo z avtobusi. Možnih je več rešitev, vendar bi se morali vsi vpleteni usesti za skupno mizo in čim prej sprejeti neko odločitev, ker časa ni več veliko, opozarja Posinek.

Na ministrstvu so nam pojasnili, da so iskali rešitve, kako bi dom reorganizirali oziroma da bi nekdo pač prevzel dejavnost (samo javno, ne tržno) in kadre, vendar jim ni uspelo. Zagotovili so nam, da bodo kljub temu dijaki in študentje do konca pouka lahko bivali v domu, novincev pa spomladi seveda ne bodo vpisovali.