Zaradi vedno novih območij parkiranja, kjer občina postavlja parkomate, in napovedi, da namerava plačljive parkirne površine še razširiti, se med stanovalci širi nejevolja. Za parkirna mesta, na katerih so doslej parkirali brezplačno, morajo po novem plačati 100 evrov na leto, pri čemer jim nihče ne zagotavlja, da bodo prosto parkirno mesto tudi našli. Zaradi togih občinskih predpisov pa je vedno bolj problematično tudi vprašanje, kje bodo svoja vozila parkirali najemniki stanovanj.

Pravico do parkirne dovolilnice imajo namreč v Ljubljani samo lastniki stanovanj ali tisti najemniki, ki imajo na območju plačljivega parkiranja prijavljeno stalno prebivališče. Stanovalci, ki imajo prav tako sklenjene najemne pogodbe, a so prijavljeni le začasno, pa se do dovolilnic ne morejo dokopati. To pomeni, da morajo v času, ko je parkiranje na teh območjih plačljivo, pridno metati kovance v parkomat ali pa vozila parkirati kje drugje.

Na mestnem oddelku za gospodarske dejavnosti in promet so pojasnili, da lahko parkirno dovolilnico, ki stane 100 evrov na leto, pridobijo le tisti s stalnim prebivališčem, »ker gre za subvencijo za parkiranje, ki jo občina omogoča svojim občanom«. Zgolj ti stanovalci namreč dohodnino plačujejo v Ljubljani, zato njim dajejo prednost, so pojasnili na oddelku. A ta obrazložitev je precej arbitrarna, saj po tej logiki do parkirne dovolilnice ni upravičen niti na primer mladi Ljubljančan, ki se odseli od doma in mu najemodajalec ne dovoli prijave stalnega prebivališča. Tak Ljubljančan – s prijavljenim le začasnim prebivališčem – po občinskem odloku tudi ne more pridobiti dovolilnice, čeprav dohodnino plačuje v prestolnici.

V Izoli bolj razumevajoči kot v Ljubljani

Podobno ureditev, kot je trenutno v Ljubljani, so včasih poznali tudi v občini Izola. Ampak Izolčani so odlok pred časom spremenili tako, da lahko dovolilnice za parkiranje v starem mestnem središču pridobijo tudi najemniki brez stalnega prebivališča.

Ti najemniki dovolilnico pridobijo z oddajo vloge, ki ji priložijo le soglasje lastnika stanovanja in kopijo overjene najemne pogodbe. Na Občini Izola so pojasnili, da so tako vsem upravičencem enakopravno omogočili dostop do stanovanja, v katerem bivajo. Izolčanom, ki stanujejo znotraj mestnega središča in so upravičeni do parkirne dovolilnice, pa občina omogoča celo brezplačno parkiranje na določenih drugih javnih, a plačljivih parkiriščih, saj je v mestnem središču premalo parkirnih mest za vse upravičence.

Izola je očitno uvidela, da dostop do svojih bivališč potrebujejo vsi najemniki, ne glede na to, kje plačujejo dohodnino. V Ljubljani pa tega razumevanja ni, čeprav je nepremičninski agent Alen Komić iz ABC nepremičnin opozoril, da je vedno več iskalcem najemnih stanovanj zelo pomembno, kako je v okolici novega bivališča urejeno parkiranje. »Najemniki zelo pogosto sprašujejo, kako je s parkiranjem. Če lastnik reče, da se najemnik ne more stalno prijaviti na novem naslovu, se veliko strank enostavno ne odloči za najem,« je dejal Komić.

Opozoril je tudi, da zaradi togega sistema izdajanja parkirnih dovolilnic na območjih plačljivega parkiranja marsikateri iskalec že v izhodišču ne išče stanovanja v teh soseskah. Zaradi tega niti ni presenetljivo, da imajo nekateri najemodajalci na novih območjih s parkomati že težave pri oddajanju svojega stanovanja. Komić je pojasnil, da marsikateri najemodajalec svojemu najemniku ne dovoli prijave stalnega prebivališča, ker se boji zapletov ob morebitnih sporih. Kljub temu pa Komić vsem najemodajalcem svetuje, naj vendarle zaupajo najemnikom in jim omogočijo prijavo stalnega prebivališča, saj bodo tako tudi lažje oddali stanovanje.

Stroški z zamenjavo dokumentov

Da je ljubljanski odlok, ki ureja dodelitev parkirnih dovolilnic, diskriminatoren do dela najemnikov, meni tudi predsednica Združenja najemnikov Slovenije Tanja Šarec. »To je sicer že star problem, zaradi katerega smo občini v preteklosti pisali ugovor na ugovor. A ko občina zavzame neko stališče, je očitno ni mogoče več premakniti,« je razočarana dejala Šarčeva. Ne razume, zakaj je pomembno razlikovanje med najemniki, saj imajo vsi enake potrebe po parkiranju v bližini svojega bivališča.

Komić je še poudaril, da se tudi najemniki pogosto upirajo spremembi stalnega prebivališča, saj ne vedo, kako dolgo bodo v najemniškem stanovanju in zaradi stroškov ne želijo zamenjati osebnih dokumentov. Na občini se zavedajo, da imajo lahko najemniki nevšečnosti zaradi prijave stalnega prebivališča, a od svojih zahtev ne nameravajo odstopiti. V svoji maniri namreč za konec dodajajo, da tistim, ki resnično potrebujejo parkirno mesto, prijava prebivališča »ne bi smela predstavljati velikega problema«.