Sezona objav rezultatov poslovanja v tretjem četrtletju je v polnem teku. Potem ko je največji svetovni proizvajalec aluminija Alcoa Inc. napovedal uspešno tretje četrtletje, tudi ta teden dobivamo potrditve, da je za podjetji uspešno poslovanje. Med podjetji znotraj indeksa S&500 je do zdaj rezultate razkrila približno desetina, povprečna rast dobička po podatkih Bloomberga znaša 3,4 odstotka, rast prihodkov pa 1,6 odstotka. Analitiki od podjetij znotraj indeksa S&P500 pričakujejo v povprečju 4,2-odstotno rast dobička.

Ameriški finančni sektor naj bi po napovedih glavnega analitika banke Saxo Petra Garnryja v tretjem kvartalu posloval slabše, predvsem na račun višjih obrestnih mer, ki so se v zadnjem četrtletju zvišale zaradi špekulacij v zvezi s krčenjem stimulativne monetarne politike ameriške centralne banke. Na to so finančne institucije opozarjale v drugem četrtletju, vendar se, sodeč po začetnih objavah največjih ameriških bank, Citigroup in Bank of America, poslovno okolje v tretjem kvartalu ni bistveno spremenilo. Kazalec splošne stabilizacije gospodarskih razmer je transportni velikan CSX, ki je z rezultati poslovanja presegel pričakovanja analitikov.

Glede na razplet na trgih kaže, da so investitorji izkoristili negotovost na trgih za nakupe po nekoliko nižjih cenah in tako potrdili, da naraščajoč trend zadnjih let še vedno vztraja. Vlagatelji bodo v nadaljevanju verjetno preusmerili pozornost h korporativnim objavam, ki bodo pokazale realno gospodarsko situacijo in na tak način ponudile najboljšo podporo delniškim trgom.