Nekakšno slovo preživelim oblikam filmskega formata bo tudi otvoritveni film festivala Zadnji rez: Dame in gospodje režiserja Györgyja Pálfija, ki postreže s kolažem izsekov iz več kot petsto filmov iz stoletne filmske zgodovine. Tako končno izvemo, kaj se zgodi, ko se najde »pravi« par.

Letošnji Liffe bo potekal od 6. do 17. novembra, skupaj z neprogramskimi stroški bo Cankarjev dom stal okoli 600.000 evrov, pričakujejo pa vsaj 45.000 obiskovalcev, kolikor so jih našteli lani. Izbrani filmi se tokrat še posebej posvečajo mladim in njihovi negotovi umeščenosti v svet.

Vodomec mlademu režiserju

Na Liffu tradicionalno delijo nagrade. Najbolj priljubljena je zmaj po izboru gledalcev, letos bodo lahko izbirali med 33 filmi. Vsako leto podelijo tudi nagrado FIPRESCI mednarodne žirije svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev ter nagrado za najboljši kratki film. Osrednja nagrada festivala ostaja vodomec, ki jo po izboru žirije dobi mladi, še neuveljavljen avtor, predstavljen v sklopu Perspektiv. Med desetimi kandidati bo Mikael Marcimain s paranoičnim trilerjem Dekle na poziv, ki pod zloščeno površino švedske napredne družbe razkriva politično korupcijo in hinavščino; film je lani na festivalu v Torontu pobral nagrado filmskih kritikov. Celovečerni prvenec igralke Valerie Golino z naslovom Miele je značajska študija mlade medicinske sestre, Načelnik je drugi celovečerec mladega ruskega filmarja Jurija Bikova, Obramba in zaščita pa psihološki portret povojnega etnično razklanega Mostarja, pod katerega se podpisuje Bobo Jelčić. Na ogled bo tudi noir film SalvoFabia Grassadonia in Antonia Piazze, ki je na festivalu v Cannesu na tednu kritike pobral veliko nagrado.

Za vodomca se bosta potegovali tudi mladi avstrijski avtorici Monja Art in Caroline Bobek z neodvisnim dokumentarcem Za vedno neosamljene, ki govori o skupini najstnic pred vstopom v odraslost. Celovečerni prvenec Mattea OleottaZoran, moj nečak idiot pa je na zadnjem beneškem tednu kritike osvojil nagrado občinstva; v njem igrajo tudi Slovenci Rok Prašnikar, Marjuta Slamič, Jan Cvitkovič, Peter Musevski.

Sicer pa je v mednarodni žiriji za izbiro vodomca tudi sloviti režiser Lordan Zafranović, ki mu selektor na letošnjem Liffu namenja posebno pozornost; v sekciji Posvečeno bo na ogled 13 njegovih kratkih filmov. V devetdesetih je na Hrvaškem zaradi dokumentarca Zaton stoletja (1993), v katerem ostro analizira ustaštvo, padel v nemilost, iz izgnanstva se je lahko vrnil šele pred kratkim. Je tudi avtor deseturne TV-serije o Titu.

Popularne sekcije

Med obiskovalci Liffa sicer največ pozornosti pritegne sekcija Predpremiere. Na ogled bo letošnji canski zmagovalec Adelino življenje režiserja Abdellatifa Kechiche, ki buri duhove zaradi eksplicitnih prizorov lezbične spolnosti. Epizoda o življenju zbiralca železa je nov film Danisa Tanovića, črnokomična drama bratov Coen z naslovom Llewyn Davis je letos iz Cannesa odnesla veliko nagrado žirije, videli pa bomo tudi iransko družinsko dramo Preteklost režiserja Asgharja Farhadija; za vlogo v tej je Berenice Bejo na canskem festivalu pobrala nagrado za najboljšo igralko. Na ogled bo tudi zadnji film prehitro preminulega ruskega režiserja Alekseja BalabanovaJaz bi tudi, dokumentarec Sveta obvoznicaGianfranca Rosija, ki pripoveduje zgodbo o beneškem filmskem festivalu, obeta pa tudi film Večna ljubimcaJima Jarmuscha, ki tokrat vse konvencije vampirskega filma postavi na glavo.

V sekciji Kralji in kraljice bodo med drugim na ogled filmi Ginger in Rosa režiserke Sally Potter, Goltzius in Pelikanova druščinaPetra Greenawaya, Neskončna lepotaPaola Sorrentina ter Vera in Upanje, druga dva filma iz trilogije ParadižUlricha Seidla. V sekciji Panorama svetovnega filma obeta film Big SurMichaela Polisha, posnet po avtobiografskem romanu Jacka Kerouaca, pa tudi Mama Evropa slovenske režiserke Petre Seliškar, v slogu nemega filma posneta SneguljčicaPabla Bergera ter eden najbolj šokantnih dokumentarcev zadnjih let, Teater ubijanjaJoshue Oppenheimerja.

V sekciji Ekstravaganca bodo na ogled filmi, ki štrlijo iz konvencionalnih okvirov, Kinobalon je filmski program za otroke in mlade, ki nastaja v sodelovanju s Kinodvorom, v sekciji Fokus bo tokrat novi avstrijski film, tematska retrospektiva pa bo vrtela filme pod idejo »mladi in drzni«; videli bomo tako Upornika brez razlogaNicholasa Raya kot Nočni izletMirka Groblerja.

Letos bomo na Liffu kar dvakrat videli tudi slovenskega dramskega igralca Marka Mandića, in sicer v vesternu Thomasa ArslanaZlato ter v filmu Izgubiti razumStefana Westerwelleja in Patricka Schuckmanna. Leta 2007 so ga na Berlinalu izbrali za »vzhajajočo zvezdo«, s čimer so se mu odprla vrata v filmsko Evropo.