»Kar sem videla in slišala v štirih dneh enega največjih poletnih festivalov elektronske (house) glasbe pri nas, za katere je značilen precejšen razvrat, je bilo dovolj za ugotovitev, da na tisoče mladih sploh ne razmišlja o posledicah spolnih odnosov z neznanimi ljudmi. Tudi spolno prenosljive bolezni preprosto odmislijo, zvečine pa ne vedo niti tega, da se lahko nekatere spolne bolezni, kot so okužba s sifilisom, hepatitisom B, gonorejo, genitalnim herpesom in klamidijo, dobijo tudi z oralnimi spolnimi odnosi,« je v seminarski nalogi zapisala študentka prvega letnika medicine Ana Leskovar.

Za zdaj bolj razmišlja o družinski medicini in ne o specializaciji v tej smeri. Pravzaprav pa tudi v družinski medicini prideš v stik s to problematiko, razmišlja bodoča zdravnica, ki se je, kot je dejala, festivala udeležila zaradi lastnih interesov, a jo je opazovanje dogajanja presenetilo in precej zaskrbelo. Zato se je odločila, da pripravi seminarsko nalogo o spolno prenosljivih boleznih med mladimi, kjer je opisala lastne in izkušnje vrstnikov, s katerimi se je pogovarjala. Veliko zgodb, ki so ji »dale misliti«, je slišala oziroma prebrala tudi na spletu in žal morala, kot pravi, zaradi presenetljivih ugotovitev in brezbrižnosti mladih do spolnosti in spolno prenosljivih bolezni tudi seminarsko delo zaključiti s skrb zbujajočo ugotovitvijo, »da stopamo po poteh starih Rimljanov, ki so pred svojim propadom živeli v popolnem razvratu«. Da bi odnos mladih do brezbrižne spolnosti spremenili, pa bi bilo potrebnega veliko več ozaveščanja, zlasti mladih. Za to bi se morali bolj potruditi starši, potem vzgojitelji pa tudi mediji in filmska produkcija. In če bi prvi morda še lahko izpolnili nalogo, se po njenem mnenju pornografska in širša filmska industrija ne bosta zlepa odrekli donosnemu poslu.

Šotori mali leksikon spolnosti

»Dovolj je bilo, da si zjutraj samo pogledal po šotorih, ki so bili včasih odprti, in si videl vse, kar spada k spolnosti. Fantje iz sosednjega šotora so vsak večer pripeljali na obisk druga dekleta, ki so ostala do jutra. V časopisu festivala je bila rubrika, v kateri so mladi pripovedovali zgodbe o razmerju za eno noč, ki so ga tisti dan doživeli. Droga, ki je bila prisotna v velikih količinah, je dodatno pripomogla k padcu pomislekov in zavor. Precej deklet je bilo na ekstaziju ali kokainu, žejo pa so si gasile z alkoholom,« je opazila Ana Leskovar in dodala, da so fantje njihovo nemoč dobro izkoristili. »Pomembna sta bila zgolj užitek in omama. Zato so takšni festivali pravi mali raj za spolno prenosljive bolezni in njihovo hitro širjenje,« je še zapisala. Ošvrknila je še ljubljanske klube, kjer lahko dobiš občutek, da si zašel v bordel in ne v klub, kjer naj bi se plesalo. »V klubih je najlažje spoznati partnerja za eno noč. Brez obveznosti, brez čustev, zgolj užitki. Mladi se prepuščajo užitkom spolnih odnosov in oralnega zadovoljevanja celo v toaletah klubov,« beremo v seminarskem delu študentke.

Čeprav so nekateri mladi o boleznih ozaveščeni, tega ne prenašajo v svoj vsakdan, ugotavlja. Spolne bolezni pa ostajajo tabu, o katerem ne govorijo in raje sploh ne razmišljajo. »Skrbi jih le, da ne bi zanosili. A jih tudi nosečnost skrbi predvsem zaradi bojazni, da bi morali prevzeti skrb za otroka. S tem bi se jim življenje obrnilo na glavo in ne bi mogli več uživati mladosti.«

Deviškost je zasmehovana

Poznamo več kot 20 virusnih in bakterijskih okužb, ki se prenašajo med spolnimi partnerji. Najbolj znane so aids, sifilis, gonoreja, hepatitis B, genitalni herpes, genitalne bradavice, okužba s humanim papiloma virusom, klamidijska okužba… Edina zaščita pred njimi so barierna kontracepcijska sredstva (pri nas le kondom, saj ženske verzije kondoma – femidona ni mogoče kupiti). K zaščiti prispevata tudi spolna vzdržnost in zanesljiv stalni partner. Najpogostejše spolne okužbe so glivična in bakterijska vnetja, ki imajo očitne znake in jih lahko prepoznamo, nekaterih pa jih vidni znaki okužbe ne spremljajo in težave nastopijo v rodni dobi kot težave pri zanositvi, neplodnost ali zunajmaternična nosečnost.

»K mnogim okužbam prispevajo droge in alkohol, zaradi katerih mladim popustijo zavore in mislijo samo še na užitek. Večina mladih na spolno prenosljive okužbe pomisli šele, ko je prepozno za ukrepanje. S posledicami pa se soočijo, ko želijo začeti resno zvezo in si ustvariti družino. Takrat pogosto pridejo do osebnih zdravnikov z željo, da bi se testirali za vse možne spolne bolezni.«

Raziskovanje je Ano Leskovar privedlo tudi do ugotovitve, da se mladi podajajo v spolnost vedno mlajši in je zavrnitev spolnega odnosa velik psihični pritisk tako za dekleta kot fante. Dekleta pogosto popustijo prigovarjanju in rahlemu »vsiljevanju« fanta v opitem stanju in se ne zavedajo, da ko spiš z nekom, spiš tudi z vsemi njegovimi bivšimi partnerji.

Po njenih ugotovitvah je deviškost zasmehovana tudi v raznih športnih klubih, kjer fantje pogosto sklepajo stave, v kolikem času bodo »položili« dekleta in koliko deklet. Filmi, reklame, resničnostni šovi kova Geordie Shore, Jersey Shore, Savage U, Big Brother... jih k temu dodatno spodbujajo, meni Ana Leskovar.