Podoben izvor ima delo z izvirnim naslovom Intimate Communion Awakening Your Sexual Essence, v katerem je v mednarodnih krogih uveljavljeni David Deida postregel z najnovejšimi izsledki na področju osebne rasti in intimnih odnosov. S končanim podiplomskim študijem psihobiologije, spolne evolucije in teoretične nevroznanosti razen predavanj na medicinski fakulteti v San Diegu, kalifornijski univerzi v Santa Cruzu, državni univerzi v San Joseju, bostonskem inštitutu Lexington in v pariški Ecole Polytechnique po Združenih državah Amerike vodi seminarje, izdaja knjige in zgoščenke, svetuje zdravnikom in izobražuje svetovalce ter prireja izobraževanja za samske in pare.

Knjiga je namenjena moškim in ženskam, ki jih navdušujejo spolnost, intimnost, ljubezen in duhovna ekstaza. »Za ljudi, ki uživajo v prepletenosti teles, odprtosti src in razsvetljenosti duha.« Za ljudi, ki so pripravljeni poseči onkraj naučenih, zdavnaj preživelih spolnih vlog obeh spolov in preseči tisto zanesljivost ter predvidljivost, ki številne sodobne odnose pogosto dela toge, brez možnosti razvoja in novih, globljih izkušenj. Saj ima lahko čustveno razgaljanje in ranljivost v odnosu, tudi v spolnosti, nepredvidljive, neljube posledice, zaradi česar je bolje ostati v preverjenih vodah. Knjiga je namenjena večini sodobnih zahodnih parov in jih vabi, da namesto nezadovoljujočih intimnih praks odprejo vrata v neznano, eksperimentirajo, so pri tem iskreni, spoštljivi in odgovorni do sebe ter partnerja, si upajo tvegati, verjamejo v ljubezen in srečo ter vedo, da je tovrstnim raziskavam namenjen čas za ohranjanje živosti odnosa še kako na mestu.

Po uvodnih razjasnitvah vrst ljubezni in človekove spolne esence delo govori o tem, kaj je in kako deluje spolna polarnost, kako jo ustvariti in negovati. Avtor pojasnjuje moško in žensko energijo, ki ne temeljita vedno na spolu, razkriva tri ravni intimnosti, na konkretnih primerih obravnava odvisniški odnos, razlikuje med svobodnim ljubimcem in zasužnjenostjo, razpravlja o tem, kdaj so spolni nadomestki koristni in kdaj škodljivi, ter razkriva spolne tabuje. Drugi del knjige v večji meri nameni najprej moškemu, nato pa ženskemu načinu. V tem smislu razkriva jedro moške energije, njeno osredotočenost in njena hotenja, prepoznavne znake krize in možnosti, kako jo preseči. V pretočni ženski energiji vidi nasprotje moške enosmernosti in osredotočenosti, prepoznava jo kot silo življenja, ki ustvarja, a tudi uničuje, a vselej kot dragoceno energijo, ki jo je treba negovati. Knjiga zanjo in zanj. vo