V zvezi s projektom ureditve odvajanja in čiščenja odpadne vode v porečju Drave, ki zajema pet občin zgornje Dravske doline in je vreden 37 milijonov evrov, je letos poleti predvsem v lokalnem okolju odmevala zamenjava 31 že vgrajenih jaškov v občinah Vuzenica in Muta.

Zamenjavo do 31. avgusta letos je zahtevala gradbena inšpekcija, o tem pa je na izredni seji konec septembra govoril tudi občinski svet Občine Muta, kjer so svetniki omenjali tudi možnost iskanja kazensko in materialno odgovornih oseb pri teh zapletih in sklenili o tem obvestiti Nacionalni preiskovalni urad in Komisijo za preprečevanje korupcije.

Material naj bi bil ustrezne kakovosti

Danes sta na novinarski konferenci na Muti vodja okoljskega inženiringa v podjetju Riko Andrej Ivanc in predsednik uprave SGP Pomgrad Tadej Ružič poudarila, da so vsi gradbeni materiali bili ustrezne kakovosti, kar so potrdile tudi laboratorijske meritve. "Ob tem sta se spraševala o smiselnosti izkopavanja in ponovnega vkopavanja jaškov praktično enake kakovosti in ustreznosti, kar je svojevrsten primer absurda, saj je dobavitelj jaškov prejel podaljšan certifikat zanje praktično le nekaj dni po njihovem izkopu," so po novinarski konferenci sporočili iz podjetja Riko.

"Razprave in obtožbe z izjavami v medijih že od anonimne prijave dalje, ki se je zgodila letos spomladi, kot tudi nedavno izrečene s strani posameznih občinskih svetnikov na seji občinskega sveta Mute, ne temeljijo na realnih tehničnih osnovah, so politično motivirane in prav te najbolj ogrožajo nadaljevanje projekta," je danes dejal Ivanc in povedal, da vse to vsem udeleženim povzroča dodatne stroške. Napovedal je odškodninske tožbe proti posameznikom, ki po njegovih besedah zavajajoče interpretirajo dogajanja in potvarjajo raziskave.

O težavah pri izvajanju projekta celostnega urejanja in odvodnjavanja komunalnih odpadnih vod v porečju zgornje Drave v svoji občini smo pred dnevi pisali tudi v tiskani izdaji Dnevnika.