Z novim letom bo začel veljati nov pravilnik o ukrepih za ugotavljanje, preprečevanje širjenja in zatiranje stekline, ki določa tudi obveznost cepljenja psov proti steklini. Po sedanjih predpisih je treba pse proti tej smrtonosni bolezni cepiti vsako leto, po spremembi pravilnika – predlog je trenutno v javni obravnavi – pa se bo pse lahko cepilo v skladu z navodili proizvajalcev cepiv.

Ukrep bo blagodejno vplival tudi na denarnice lastnikov psov, saj bodo poslej primorani cepiti najboljše prijatelje zgolj na vsake dve ali tri leta – odvisno od vrste cepiva. Ali se bo sočasno zmanjšal tudi strošek cepljenja, ki trenutno znaša 31,42 evra, pa na veterinarski upravi še ne vedo povedati, saj bo ceno, pravijo, predlagal svet uporabnikov, ki sodeluje z veterinarsko zbornico pri oblikovanju cen veterinarskih storitev.

Cepivo stane največ dva evra

Ceno cepljenja pa že dalj časa problematizirajo pri Kinološki zvezi Slovenije (KZS), kjer poudarjajo, da znašajo materialni stroški cepiva proti steklini zgolj evro ali dva, tako da kar 90 odstotkov zneska predstavlja vsiljen pregled psa, ki ga veterinarji opravijo ali pa tudi ne. Po mnenju predsednika KZS Blaža Kavčiča gre pri cepljenju pravzaprav za prikriti davek na pse – veterinarji naj bi iz tega naslova pobrali sedem milijonov evrov na leto – pri čemer pa ni pregleda nad tem, v kakšne namene se pridobljen denar porabi.

Zato v KZS predlagajo transparentno obdavčitev lastnikov psov po zgledu nekaterih evropskih držav. »Predlagali smo, da bi vsakega lastnika psa obdavčili z desetimi evri na leto, kar je zgolj tretjina sedanjega zneska, če cepljenje proti steklini spravimo na raven materialnih stroškov. Pridobljena sredstva pa bi morala biti namenjena preventivi, torej sofinanciranju sterilizacij in kastracij, brezplačnemu mikročipiranju mladičev, vzgoji lastnikov, psov in tako naprej,« je razložil Kavčič.

Davek bi bil enakomerno porazdeljen

Po podatkih kinološke zveze se trenutno veliko lastnikov psov ne odloča za kastracije oziroma sterilizacije svojih štirinožnih ljubljencev prav zaradi s tem povezanih previsokih stroškov. Z ozaveščanjem o odgovornem lastništvu ter nadzorovani reprodukciji pa bi po njihovem prepričanju zmanjšali tudi družbeni strošek; kot primer izpostavljajo okoli 4000 psov, ki se jih vsako leto znajde v zavetiščih.

»Trenutna zakonodaja bremeni pretežno dobre – odgovorne lastnike tako rodovniških kot nerodovniških psov, medtem ko bi bil davek, kakršnega predlagamo, enakomerno porazdeljen na vse. Davčni zajem bi bil širši, a nižji in bolj pošten,« meni predsednik KZS, kjer so predlog predstavili tudi ministru Dejanu Židanu in njegovim ožjim sodelavcem, a – kot pravijo – naleteli na gluha ušesa.

Prav tako so do predloga kinološke zveze zadržani na veterinarski upravi, čeprav z njim še niso uradno seznanjeni. »Pobuda se nanaša na davek na pse, ki bi ga plačevali vsi lastniki psov. Menimo, da tak ukrep ne bi ugodno vplival na registracijo psov, saj bi z njim bremenili tiste lastnike, ki so svoje pse registrirali in torej ravnali v skladu z zakonodajo,« je pojasnil Matjaž Emeršič z Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.