Tako je Piko, kot ga kliče njegova srčna izvoljenka Renata, sezoni postavil najlepšo piko na i. Z dirko po Pekingu se namreč končuje niz največjih dirk. Z veliko simbolike. Etapa se je začela na Trgu nebeškega miru, 25-letni Kamničan pa je prvi prečkal ciljno črto ob Ptičjem gnezdu, olimpijskem stadionu, s prednostjo dolžine kolesa. Lepa prednost za sprinterski zaključek, kjer so se drenjali tudi njegov svetovalec Borut Božič (16.), Jan Polanc (19.) in Jani Brajkovič (45.), slednja kot 14. in 15. v skupnem seštevku. Španec Benat Intxausti pa je z zmago svoji ekipi Movistar izboril tudi ekipno zmago v WT pred Sky, med posamezniki je že prej imel tretjo kristalno lovoriko v žepu Joaquin »Purito« Rodriguez.

Luka Mezgec je s to zmago na najbolj nazoren možen način potrdil preobrazbo iz najboljšega slovenskega gorskega kolesarja v krosu v enega najboljših sprinterjev na cesti. Preobrazbo, ki ji v svetu ni para. To sezono je bil že prej osemkrat drugi in tretji, vse izkušnje pa je znal velemojstrsko uporabiti. Njegovi fantje iz nizozemske ekipe Argos so ga zadnje tri kilometre vseskozi držali v ospredju. V velikem finalu je spretno izkoristil sprinterski vlak GreenEdge, v zadnjih 100 metrih pa se je izstrelil izza zavetrja Francoza Nacerja Bauhannija, ki je na dirki zmagal v dveh etapah in ga edini prehitel po točkah etapnih uvrstitev za zeleno majico.

»Danes so, kot vedno v sprintih, odločale pozicija, noge, glava in ekipa. Vsi fantje iz ekipe so trdo garali, da mi je uspelo. To je duh ekipe, kar se je že prej videlo tudi v dosežkih mojih kolegov Marcela Kittla in Johna Degenkolba na drugih dirkah. Take podpore kot na tej dirki letos še nisem imel. Tom Veelers je tudi tokrat dokazal, da je najboljši 'pilot' za sprinterske zaključke. V čast mi je, da so ga poslali na to dirko na Kitajsko ravno meni v pomoč,« je hvalil delovanje ekipe, ki ga že ima za enega od liderjev tudi za naslednji dve sezoni, še prej pa ga čakajo tako želene počitnice. Za kolesarskega Rockyja bi lahko rekli, da se med Kitajci počuti najbolj domače. Lani je nanizal kar pet etapnih zmag na dirki okoli jezera Quinghai, drugi največji etapni dirki na Kitajskem, in po zaslugi tega tudi dobil mesto v ekipi Argos Shimano, kjer je kot fizioterapevt zaposlen in zraven tudi na Kitajskem še en Kamničan Tomaž Jeras, nekdanji BMX-kolesar. Z zmago pa je ženi Renati povzročil preglavice, kako ga bo presenetila z zabavo, kot ji je uspelo po prihodu z italijanskega Gira.mm