Posebna izdaja queer in feminističnega festivala Rdeče zore, ki običajno poteka v mesecu marcu, je v polnem teku. Festival, katerega osrednje prizorišče je vse do 26. oktobra Menza pri koritu na Metelkovi, se letos povezuje z že zaključenim festivalom sodobnih umetnosti Mesto žensk v skupnem projektu pod imenom Rdeča zora nad Mestom žensk.

Nadvse pestro bo v petek. Ob 20. uri se bo na omenjeni lokaciji odprla razstava, na kateri bodo predstavili rezultate petdnevnega skupinskega ustvarjanja na delavnici »Verižna reakcija«, kjer se udeleženke ta teden pod vodstvom priznane angleške »bombarderke s prejo« Kerry Howarth učijo ustvarjanja s prejo. Razstava bo prizorišče spremenila v javni prostor, okrašen z unikatnimi pletenimi skulpturami, s čimer bo tradicionalno ženska, zasebna in intimna obrt postala javna.

Uro pozneje bo prizorišče gostilo solo performans »Zasilni izhod tukaj-zdaj« litvansko-nizozemske konceptualne umetnice Inge Cholmogorove, v kateri bo skušala junakinja ujeti ravnotežje med svojim umetniškim poklicem in osebno bivanjsko nespretnostjo. Ob 22.30 bo dogajanje sklenil nemški vse-ženski oktet Damenkapelle, ki se po napovedih organizatoric ponaša z »nepremišljenim diletantizmom, drznimi oblekami, obsedenostjo z vojaško zeleno barvo in eklektično paleto opolzkega rock'n'roll vriskanja«. Nastop pod naslovom »Dati strukturi kaos« bo zgrajen v stilu mini pop-dram, napovedujejo.

Zora tudi nad ljubljansko tržnico

Festivalski program se bo nadaljevalo prihodnji torek, ko bo Menza ob 16.30 gostila performans »Drage dame, hvala« avtorice Ane Čigon. Delo v nastajanju je bilo izvedeno že v več različicah, njegova rdeča nit pa je vsakič tematizacija podreprezentiranosti žensk v umetnostni zgodovini in teoriji, umetnostnih institucijah in širšem kolektivnem spominu.

Dogajanje bo doseglo vrhunec na zadnji festivalski dan, prihodnjo soboto, med drugim na glavni ljubljanski tržnici. Umetniško-aktivistični kolektiv iz Beograda ACT Women bo ob 13. uri izvedel angažirano ulično predstavo »Moje telo, moje ozemlje«, ki se posveča ženskam, ki so preživele spolno zlorabo, oziroma kompleksnemu procesu, skozi katerega gredo na ravni institucij.

Menza pri koritu bo nato ob 18. uri gostila teoretski predavanji. Jasmina Husanović iz Bosne in Hercegovine se bo spraševala, kako ponovno povezati feministično in antikapitalistično kritiko, Lilijano Burcar iz Slovenije pa bo zanimal družbeno-ekonomski položaj žensk po strukturnem uničenju socializma in restavraciji kapitalističnih družbenih odnosov. Sledila bo delavnica, ki bo namenjena izmenjavi mnenj, izkušenj in predlogov.

Ob 21. uri bo za performativno branje »Cesarstvo čutil« poskrbel mednarodni kolektiv Bibliothèque Érotique, ki obljublja nagovor vseh čutov. Zadnjo besedo in zvok bosta dali dunajski glasbenici chra in Cherry Sunkist z zvočnim performansom »črna črna črna črna št. 1«. Rdeče zore se bodo torej umaknile črnini. Performans, ki vsebuje prvine popa, duba in elektronske glasbe, se bo namreč odvijal v popolni temi. pim