»Hannah Montana ni več. Bila je umorjena,« je z nasmeškom na obrazu povedala oseba, ki jo je povzdignila na piedestal enega najbolj priljubljenih najstniških likov. In čeprav Hannah živi le na televizijskih zaslonih, je lahko le njena (simbolična) smrt na široko odprla vrata Miley Cyrus v svet odraslosti, pomanjkljivih oblačil, resnejših pesmi in odločitev, ki jih sprejema sama. »Stara sem 20 let. Seveda bom naredila tudi nekaj napak,« je v legendarni pogovorni oddaji Saturday Night Live (SNL) pred dnevi povedala ena najbolj znanih in tudi najbogatejših mladenk na svetu. Lahko jo obožujete ali pa je ne prenesete, a priznati morate, da je drzna, z odličnim posluhom in sposobna povzročiti takšen medijski vihar, kakršnega je bila pred desetletji zmožna sprožiti le še Madonna.

»Tvoja dejanja bodo zameglila talent«

»Bljak,« je bil odgovor 11- in 13-letnih sorodnic, ko sem poizvedovala, kakšno je trenutno mnenje o Miley v krogu tistih, ki so jo nekoč oboževali. Njuna mama je imela enako mnenje, očeta raje nisem spraševala. Več je tistih, ki se zadnje tedne zgražajo tako nad zunanjo podobo gospodične Cyrus kot tudi nad njenim obnašanjem. Med najglasnejšimi je zagotovo irska glasbenica Sinéad O'Connor, zaskrbljenost za mlado pevko pa je do zdaj izrazila že v štirih odprtih pismih. »Tvoja dejanja bodo zameglila talent, če boš dovolila izkoriščanje – ne glede na to, ali te prodaja glasbena industrija ali pa se prodajaš sama,« je bila ostra 46-letnica, ki je na vrhuncu svoje slave prepevala Nothing compares to you, na SNL pa pred skoraj dvema desetletjema raztrgala sliko papeža. A oblečena.

Zanimivo je, da se nad Miley in njenim šokantnim nastopom na podelitvi glasbenih nagrad MTV, kjer je v spodnjem perilu, z velikim prstom iz pene in jezikom, iztegnjenim iz ust, na veliko »tverkala«, glasno zgražajo predstavnice tiste generacije, katere glasbo smo nekoč lahko poslušali na vinilnih ploščah. Annie Lennox, polovica nekoč priljubljenega Eurythmics, je šla celo tako daleč, da nekatere njene nastope označuje kot mehko pornografske in bi ogled mladoletnim dovolila le v družbi staršev. Po drugi strani ji Kanye West, Lil' Kim, Lady Gaga in mnogi drugi pojejo slavospeve. »To je pop glasba. Vsak ima pravico do lastnega umetniškega izražanja. Če vam ni všeč, zamenjajte kanal,« je Miley podporo izkazala Lady Gaga, glasbenik Pharrell Williams pa je šel še korak dlje: »Bog ali vesolje je pokazalo, kakšen vpliv imaš. Podobno kot uran, ki ima moč vzeti življenje mnogih ali pa dati energijo celotnim državam. Zdaj ko si videla, kakšno moč imaš, jo moraš obvladati.«

Oče bi ji vlogo prepovedal

Miley se ne ozira na kritike, ki so njen nastop označili za katastrofo. »Sploh nisem želela biti seksi,« se je odzvala. »Če bi želela biti, na oder ne bi prišla odeta v velikega plišastega medveda,« je povedala. »Sicer pa me ni strah ničesar, tudi negotova nisem, saj sem vajena, da me ljudje ocenjujejo in obsojajo. Vajena sem, da udrihajo po meni, kakor tudi, da se vedno znova postavim nazaj na noge,« je bila jasna. Že vnaprej se zaveda, da bo z nekaterimi dejanji šokirala javnost, kakor na primer z videospotom za najnovejši singel Wrecking ball, v katerem se gola (z izjemo škornjev) guga na ogromni jekleni krogli. »Hočem, da me ljudje sprejemajo kot umetnico, ne le na glasbenem področju, ampak nasploh,« je povedala novinarki za revijo Rolling Stone, v kateri so pred dnevi o njej objavili več strani dolgo zgodbo.

Miley je doživela televizijski krst že pri rosnih dveh letih, ko je iz zagate v zvezi z »radoživostjo« rešila očeta Billyja Raya Cyrusa (v istem letu sta se mu rodila dva otroka različnih mater). Preden si je ime uradno spremenila v Miley – Smiley, smeško, je bil njen vzdevek –, je bila Destiny Hope, saj so bili starši prepričani, da je njena usoda ljudem prinesti upanje. Obiskovala je zasebno evangeličansko šolo, iz katere so jo po letu dni izključili, a se ne more spomniti, ali zaradi kraje učiteljičinega motorja ali zato, ker je sošolcem razložila, kaj pomeni francosko poljubljanje.

Ko je bila stara 12 let, je začela pisati televizijsko in glasbeno zgodovino. Dobila je namreč glavno vlogo v nanizanki Hannah Montana, kjer je igrala v vlogi pridne očetove punčke, ki ni nikoli naredila napačne poteze. Bila je poosebitev otroka, kakršnega bi si želel vsak starš. Njen oče v resničnem življenju, ki je pred leti dekleta in ženske navduševal z eno in edino uspešnico Achy breaky heart, je za revijo GQ povedal, da bi, če bi lahko, šel v preteklost in ji vlogo prepovedal.

Nekoč nosila prstan čistosti, danes njeno telo krasi več tetovaž

In če je v zgodnjih najstniških letih še redno hodila k maši in nosila prstan čistosti, se je pred približno tremi leti osvobodila spon, ki so jo omejevale v vlogi ameriške ljubljenke. »V Detroitu, kjer sem snemala film LOL, sem zares odrasla. Začela sem obiskovati klube in dobila prvo tetovažo brez maminega dovoljenja,« je povedala Miley, katere telo sicer krasi že okoli deset tetovaž. Ob začetku snemanja zadnjega albuma Bangerz je »počistila hišo«, se znebila menedžerja, našla nov stil in začela znova. In nasprotno kot Samson, ki je s kratkimi lasmi izgubil svojo moč, jo je Miley s tem, ko si je ostrigla dolge lase, pridobila.

Mileyjin premik iz družini prijazne najstniške zvezdnice v »vamp« žensko je predstavljen tudi v dokumentarnem filmu Miley: The Movement Delux. V njem med drugim razloži, da je pomembno, kakšna oseba je za odrom in kako se tam obnaša do ljudi, ne pa na njem. »Sem zelo dobra oseba,« poudari. V enem od intervjujev v zadnjih tednih je dejala, da se bo umirila nekje okoli 40. leta. »Slišala sem, da ljudje takrat ne seksajo več. Verjetno se bom nekje okoli tega leta malo umirila,« načrtuje.

Mnogi psihologi menijo, da je bil Mileyjin nastop klic na pomoč, znamenje čustvene stiske ali način za pritegovanje pozornosti. Spet drugi ji stojijo ob strani in poudarjajo, da je bilo slavljenje seksualnosti že v preteklosti norma za najuspešnejše medijske zvezde, kjer v paketu slave (nujno) pride tudi seksualna provokativnost. A ne glede na vse se Miley ne da, saj obožuje svoje sedanje življenje, Hannah pa nikakor ne pogreša. »Trenutno sem najsrečnejša, kar sem kdaj bila. Uživam v življenju in ne obžalujem ničesar,« pravi in Hannah zabode nož v hrbet.