2.000.494 baznih poizvedb

Kot so STA danes povedali na Gursu, je bilo v ponedeljek 2.000.494 baznih poizvedb. Sicer jih je povprečno na dan okoli 200.000. Ker se pri javnem vpogledu uporabnikom ni treba prijavljati, podatkov o tem, koliko je bilo različnih uporabnikov, na Gursu nimajo, dodajajo.

V ponedeljek je bil prvi dan, ko so bile javno dostopne indeksirane vrednosti nepremičnin. Dostop do podatkov dopoldne zaradi tehničnih težav pri indeksiranju začasno ni bil mogoč. Javni vpogled je nato popoldne deloval, a je bil zaradi obremenitev odzivni čas dolg.

Skupna ocenjena vrednost nepremičnin v Sloveniji 128 milijard evrov

Gurs je vrednosti v registru nepremičnin prilagodil, ker so se cene v sklenjenih poslih za posamezne vrste nepremičnin na posameznih območjih od 1. julija 2010 spremenile za več kot 10 odstotkov. Vrednosti so znižane za od 10 do 30 odstotkov, v nobeni vrednostni coni ni prišlo do zvišanja vrednosti.

Medtem ko je bila ob prvi objavi ocenjenih vrednosti decembra 2011 skupna ocenjena vrednost vseh nepremičnin v Sloveniji okoli 140 milijard evrov, po indeksaciji sedaj znaša okoli 128 milijard evrov.