Družba Metropolitana je kot zastavna upnica v okviru javne dražbe za prodajo vseh 21.600.000 delnic, ki jih je izdala družba Steklarna Rogaška, pristopila na javno dražbo in kot edini dražitelj uspela na dražbi, navajajo v Metropolitani.

Ob tem pojasnjujejo, da interesenti za nakup družbe Steklarna Rogaška niso želeli izpolniti dražbenih pogojev, ker pri prodaji na javni dražbi ne morejo uveljaviti jamstev, ki so v poslovnem svetu običajna praksa.

Zato začasno na mesto lastnika vstopa zastavni upnik, ki s tem »umirja lastniške razmere v steklarni«. Metropolitana začasno prevzema vlogo lastnika s ciljem steklarni poiskati strateškega lastnika ter ohraniti razvoj družbe in njeno prisotnost na svetovnem trgu kristala.

Metropolitana bo v duhu nadaljnjega razvoja dejavnosti in družbe nadaljevala s prodajnim postopkom in družbi zagotovila strateškega partnerja ter še naprej vodila pogajanja z bankami upnicami s ciljem zagotoviti obstoj družbe, so še zapisali v Metropolitani, kjer zaradi interesa družbe in nadaljnjih postopkov dodatnih informacij do popolne konsolidacije ne bodo posredovali javnosti.

Dražba je bila danes ob 11. uri v Ljubljani, v prostorih KPMG, ki je delnice Steklarne Rogaška prodajala v imenu propadlega cerkvenega holdinga Zvona Ena in družbe Met

Vsaj začasna umiritev lastniških razmer

»Sindikat in delavci smo zadovoljni, ker smo dobili lastnika,« je izid dražbe za STA komentiral predsednik svobodnega sindikata v podjetju Stjepan Križnik, ki s tem tudi vidi umiritev lastniških razmer, četudi samo začasno. Sam sicer kot možnega strateškega partnerja vidi irsko družbo Waterford, ki se je doslej večkrat omenjala kot možna lastnica steklarne. Zanjo v steklarni izdelajo okoli 30 odstotkov proizvodnje.

Ob tem pa v sindikatu opozarjajo, da bodo v prihodnjih letih v rogaški steklarni, ki zaposluje 870 ljudi, potrebne večmilijonske naložbe. »Srečo imamo, da nam peči delajo in da niso potrebna vlaganja čez noč,« je dejal Križnik.

Povedal je tudi, da imajo trenutno v steklarni za razliko od poletnih mesecev dela dovolj. »Krizni poletni časi so mimo in še sreča, da so mimo,« je danes dejal prvi sindikalist v podjetju, ki meni tudi, da bi lahko vzrok manjšemu obsegu dela poleti bile tudi špekulacije glede lastništva. »Črni scenarij, kar zadeva naročila in lastnika, je za nami,« je sklenil Križnik.