»Nestalen urnik spanja, skupaj z občutkom nenehnih sprememb, vodi v telesno in duševno stanje, ki je podobno počutju, kakršnega povzroči jet lag (sindrom hitre menjave časovnih pasov),« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedala Yvonne Kelly iz univerze v Londonu.

Nestalni vzorci spanja lahko povzročijo motnje notranjega ritma človeškega telesa in posledično pomanjkanje spanja, s tem pa oslabijo razvoj možganov in zmožnosti obvladovanja določenih vzorcev vedenja, je pokazala raziskava.

»Vemo, da ima razvoj v zgodnjem otroštvu izredno pomemben vpliv na zdravje in dobro počutje tudi v kasnejših obdobjih življenja,« je dejala Kellyjeva.

Britanski raziskovalci so preučili podatke o spanju več kot 10.000 otrok v starosti treh, petih in sedmih let, pri tem pa so upoštevali vedenjske motnje, o katerih so poročali pedagogi in starši.

Hiperaktivnost, težave z vrstniki in čustveni problemi ter druge motnje so bile pogostejše pri otrocih z nestalnim urnikom spanja. Težave so z odraščanjem postajale vse hujše. A pri tistih, ki so uvedli rednejši spalni urnik, so zaznali izboljšave v vedenju.