Dva milijona romarjev z vsega sveta

Skoraj dva milijona muslimanskih romarjev z vsega sveta je danes v Meki začelo simbolično kamenjanje hudiča. Kamenjanje označuje začetek kurban bajrama - praznika žrtvovanja, ki ga muslimani praznujejo ob izpolnjevanju hadža, tradicionalnega romanja v Meko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obredno kamenjanje treh kamnitih stebrov, ki poosebljajo hudiča, se bo nadaljevalo vse do petka.

V ponedeljek na goro Arafat

Običaj je simbolična ponazoritev Abrahamovega kamenjanja hudiča na treh mestih, na katerih naj bi se hudič pojavil, da bi biblijskega patriarha poskušal prepričati, naj se ne pokori zahtevi Boga po žrtvovanju sina Izaka.

V ponedeljek so se romarji povzpeli na goro Arafat, kjer so molili. Po sončnem zahodu so se odpravili v Muzdalifah, ki se nahaja med Mino in Arafatom, kjer so nabrali kamenje za obmetavanje »hudiča«. Danes so v skupinah nadaljevali pot v Mino, ker poteka obred kamenjanja.

Skoraj dva milijona romarjev, a za skoraj 40 odstotkov manj kot lani

V preteklosti je bilo dogajanje v Mini najbolj nevaren del hadža, saj so ga pogosto zaznamovali panika, poškodbe romarjev ter tudi požari v taborih. A v zadnjih letih so savdske oblasti poostrile varnostne razmere, med drugim s prepovedjo kuhanja v taborih, prav tako pa so razširile območje kamenjanja, da bi preprečile gnečo.

Letos se je hadža udeležilo 1,98 milijona romarjev, kar je 37 odstotka manj kot lani, ko se je romanja udeležilo 3,16 milijona vernikov. Kot so še danes sporočili iz savdskega statističnega urada, se hadža udeležuje 1,38 milijona vernikov iz tujine, kar je 21 odstotkov manj kot lani. Iz Savdske Arabije pa prihaja 600.000 romarjev, kar je 57 odstotkov manj kot lani, navaja AFP.

Število romarjev so savdske oblasti letos zmanjšale zaradi obnovitvenih del na veliki mošeji v Meki, pa tudi zaradi grožnje širjenja virusa Mers, ki je v Savdski Arabiji terjal že 51 življenj. Savdske oblasti so tako število tujih romarjev znižale za 21 odstotkov, število dovoljenj za domače romarje pa za polovico.

''Čas, v katerem živimo, nam niti malo ni naklonjen, kar se tiče vzgoje naših otrok in mladih''

Bajramsko molitev v Ljubljani je namesto muftija Nedžada Grabusa, ki se udeležuje letošnjega romanja v Meko, vodil sekretar Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić.

Porić je v govoru povedal, da sta Abrahamova vera in predanost volji Alaha navdih za vsakega vernika. Njegova skrb za družino bi morala biti po Porićevih besedah zgled, še posebej v današnjem času, ko je težko ohraniti zdravo in kakovostno družino. "Čas, v katerem živimo, nam niti malo ni naklonjen, kar se tiče vzgoje naših otrok in mladih," je dejal Porić in dodal, da je pravilna vzgoja otrok velik izziv.

Spomnil je, da je za muslimani v Sloveniji ter za Islamsko skupnostjo velik dogodek, saj so pred enim mesecem položili temeljni kamen za islamski kulturni center v Ljubljani. Povedal je, da je bilo v projekt vloženega veliko truda ter se zahvalil za podporo. "S polaganjem temeljnega kamna projekt džamije ni končan," je dodal in opozoril, da se morajo truditi še naprej, da bo džamija čim prej zgrajena.

Enakost vseh ljudi

V poslanici ob kurban bajramu pa je Porić povedal, da so romarji, ki so se zbrali na gori Arafat pri Meki, v svojih belih oblekah ponazarjali enakost vseh ljudi. Po njegovih besedah so skupaj molili za dobro vseh ter za mir in dobro na svetu, ki sta v teh težkih časih posebej potrebna.

Dejal je, da je molitev zelo pomembna za vsakega posameznika, pri čemer pa je potrebna vztrajnost in iskrenost. Po njegovih besedah je naše življenje v časih, v katerih živimo, zaznamovano z materializmom, zato so dnevi kurban bajrama priložnost za krepitev duše s spominom na Abrahama, na njegovo vero v boga ter na njegov odnos do družine. Dodal je še, da so dnevi priložnost tudi za to, da se pokaže spoštovanje in ljubezen do drugih ljudi, predvsem pa do tistih, ki potrebujejo pomoč.

Molitev pripravili tudi drugod po Sloveniji

Molitev so pripravili tudi v Kranju, Tržiču, na Jesenicah, v Škofji Loki, Postojni, Ajdovščini, Kopru, Kočevju, Trbovljah, Celju, Velenju, Mariboru, Sežani, Izoli, Novi Gorici, Krškem in Novem mestu.

V nedeljo so sicer muslimani obeležili začetek hadža oziroma tradicionalnega romanja v Meko, ki je eden od petih stebrov islama. Vrhunec romanja je bil v ponedeljek, ki so romarji molili na gori Arafat pri Meki, kjer naj bi imel prerok Mohamed zadnjo pridigo.

Danes bo v Meki potekalo "kamenjanje hudiča", ki označuje začetek kurban bajrama. Simboličnemu "kamenjanju hudiča" bo sledilo obredno žrtvovanje živali. Ob koncu se bodo romarji sprehodili še okoli svetišča Kaba v Meki, s čimer se bo romanje tudi končalo. Letos se bo hadž končal v petek.