Pa je še pred nekaj leti odlično kazalo. Nogometaši so bili na robu uvrstitve v evropsko ligo, košarkarji stalni udeleženci elitne evrolige, hokejisti pa so zmogli celo do finala EBEL. Ljubljančani so navdušeni polnili stadion v Stožicah ter dvorani Stožice in Tivoli, pogosto so bile tekme razprodane, košček papirja pa najbolj iskano blago.

In danes? Nogometaši so na domačem prvenstvu izgubili vsako drugo tekmo, skupno šest, košarkarji v regionalni ligi še niso okusili slasti zmage, hokejisti pa imajo v EBEL sramoten izkupiček ene zmage in kar enajstih porazov. Najlaže bi bilo zapisati, da je krivec številka ena gospodarska kriza, toda glavni razlogi, zaradi katerih so trije ljubljanski klubi padli najnižje v času samostojnosti, ležijo drugje, vsem trem pa je skupno zgolj to, da plačujejo visoko ceno za napačne odločitve v preteklosti.

Glavnemu vlagatelju v nogomet Izetu Rastoderju gotovo ni jasno, zakaj Olimpija ne zmaguje, ko pa ima na voljo podobne finančne pogoje kot Maribor in plače nikoli ne zamujajo. Toda njegova zgodba močno spominja na tisto Joca Pečečnika, ki je po nekaj letih milijonskih vlaganj v Interblock skrušeno priznal, da so ga – nategnili. Na odgovorna mesta je pač postavil kvazistrokovnjake. Rastoderjeva usoda je identična in samo vprašanje časa je, kdaj bo dvignil roke ali pa spoznal, da za vrhunski izid ni dovolj zgolj denar.

Zgodba košarkarjev je obrnjena: še danes plačujejo davek odločitev, sprejetih pred desetletjem, ko je klub zavestno trošil več, kot je imel na voljo. Zato danes odgovornim ni pomembno, koliko tekem bodo zmagali, temveč zgolj to, za koliko bodo znižali obveznosti do nekdanjih igralcev. Trenutna ekipa je talec tovrstne politike, navijači, željni zmag, pa se lahko samo držijo za glavo in ugotavljajo, na kako nizko raven igre so padli košarkarji. Podobno kot hokejisti, saj v klubu ni bilo dolgoročne strategije, zgolj en človek v pisarni pa je premalo, da bi lovili stik s tekmeci, ki so vsako leto močnejši.

In prihodnost? Nič kaj rožnata in brez spektaklov. Vstopnico zanje bo še nekaj časa treba plačati drugje...