Turistični delavci se radi pohvalijo, kako lahko v Sloveniji najprej smučaš, čez dve uri pa se že namakaš v morju. Včeraj se je ta čas še bolj skrajšal, na vsega nekaj sekund, saj so smučišče postavili kar na obali Bernardina v Portorožu. Že res, da se lahko s smučkami do morja spustite še marsikje drugje po svetu, denimo na Japonskem ali pa na Norveškem ali Islandiji, toda tam vas čaka voda, ki ima temperaturo le malo nad lediščem. Na slovenski obali je drugače, saj ima morje še vedno precej znosnih 19 stopinj. Dovolj, da se še najdejo kopalci, ki lovijo zadnje letošnje morske dni.

Proga iz 250 kubičnih metrov snega

Organizator dogodka v Bernardinu je bil izdelovalec smučarske opreme Elan, v pomoč pa so mu bil nekdanji in zdajšnji smučarji. Na slovenski obali so se predstavili tekmovalec v smučarskem krosu Filip Flisar, alpski smučarji Andrej Šporn, Mitja Valenčič in Matic Skube, alpinist in smučar Davo Karničar, skakalci Peter Prevc, Jaka Hvala in Matjaž Pungertar, nekdanji zvezdniki Avstrijec Christian Mayer, Bojan Križaj in Urška Hrovat, vsi včerajšnji »tekmovalci« pa so se do smučarske proge pripeljali kar v jadrnici.

»Idejo so podali pri Mednarodni smučarski zvezi FIS, projekt pa je zaživel, ko smo se povezali s Smučarsko zvezo Slovenije,« je dejal Luka Grilc, direktor blagovne znamke in produktov pri Elanu. »Sneg smo začeli delati pred petimi dnevi, in to tukaj v Portorožu. Skladiščili smo ga v posebnih šotorih, progo pa smo naredili zadnjo noč pred dogodkom. V delovni ekipi, ki je pripravila progo, je bilo 25 ljudi.« Stroje za izdelavo snega so pripeljali iz Nemčije, smučarsko progo, ki je imela 400 kvadratnih metrov površine in je bila dolga 50 metrov, pa so naredili iz 250 kubičnih metrov snega. In kakšen je bil strošek? »Malce več kot 20.000 evrov. Vse smo pokrili s sponzorskim denarjem,« je odgovoril Grilc.

Ob progi se je zbralo približno 300 obiskovalcev, ki so največkrat za rokav pocukali Filipa Flisarja, saj so želeli skupno fotografiranje ali njegov avtogram. »Smučal sem že blizu jezer, blizu morja pa ne. Gre za posebno zadevo, kjer sta zraven tudi sonce in smeh. Ljudje so navdušeni, jaz pa tudi,« je dejal Filip Flisar. »Precej sem zaposlen, saj se pripravljam na novo olimpijsko sezono. Težko je bilo najti čas za prihod v Portorož. Bilo je malce logističnih zapletov, a na koncu se je vse skupaj izšlo,« je dodal Flisar.

Med bolj priljubljenimi je bil tudi smučarski skakalec Peter Prevc, ki je tokrat ostal v civilu. »Všeč mi je, da so zimske športe pripeljali tudi na Primorsko,« je dejal. »Če bi bila spodnja ravnina daljša deset metrov, bi se lahko ob morju predstavili tudi mi, skakalci.«

Smuka z muzejskimi smučkami

Večina smučarjev si je nadela najmodernejšo opremo, a drugače je ravnal Bojan Križaj. Po zasneženih stopnicah se je namreč spustil s smučkami, s katerimi je leta 1988 končal kariero. »Ob morju sem že smučal drugje po svetu, a v tem prostoru je dogodek unikaten. Smučanje je dobilo prepotreben impulz pred novo sezono,« je povedal Križaj, ki je šel po smučke v Tržiški muzej, kjer imajo shranjeno vso opremo iz njegove aktivne kariere.

Še preden so se po progi spustili prvi smučarji, pa je bila v cilju novinarska konferenca. Čeprav so bili med petimi govorci tudi štirje (bolj ali manj pomembni) Slovenci, je beseda ves čas tekla v angleškem jeziku, in to brez prevoda v slovenščino. »Takšna je bila želja organizatorja,« so obrazložili. S spektrom znanja tujih jezikov se je izkazal tudi uradni napovedovalec »tekme«, ki je občinstvo nagovoril v slovenskem, hrvaškem, italijanskem, nemškem, angleškem in češkem jeziku.

Organizatorji so dogodek sicer poskušali predstaviti kot spodbudo otrokom k aktivnemu preživljanju prostega časa v naravi in na snegu, a otroci so v ospredje prišli šele v poznopopoldanskih urah, ko se je na posebni tekmi pomerilo sto nadobudnih smučarjev. Kljub silni promociji smučanja in novih otroških smučk pa je bilo bolj malo besed namenjenih temu, kako bi smučanje približali staršem s cenejšo opremo, ki je v belem cirkusu med najdražjimi športi.