Ena temeljnih vrednot, ki so večini Američanov položene v zibko ob rojstvu, je, da komunizem v kakršni koli obliki ne bo stopil na sveta ameriška tla, četudi si bo treba izruti lastno oko in izrezati lastna jetra. Kako odločno je to ljudstvo glede komunizma, kaže, vsem drugim narodom za zgled, tudi nedavna anketa med Američani o tem, ali podpirajo zdravstveno reformo, ki bi dala skoraj vsem državljanom možnost osnovnega zdravstvenega zavarovanja, v veliki meri pa bi jo morali financirati deloma država, deloma delodajalci. Ljubkovalno ji pravijo Obamacare. Anketirane so poprosili, da primerjajo ta Obamov načrt splošnega zdravstvenega zavarovanja z The Patient Protection and Affordable Care Act (PPACA) ali z zakonom o varstvu pacientov in dostopnosti do oskrbe.

Možak z diplomo s Harvarda, ki se je, ker so ga vrgli iz službe, preživljal z jutranjim raznašanjem časopisov, dopoldanskim sprehajanjem bogatunskih psov in popoldansko peko pic, je v maniri izjemnega poznavalca takoj pribil, da je Obamacare čisto navadna komunistična prevara. V Ameriki naj vsak sam poskrbi za svoje zdravje, naj bo reven ali bogat. Če ZDA pristanejo na takšen, od države podprt zdravstveni sistem, lahko jutri pričakujejo, da bodo ob 4. juliju po Times Squaru korakali ruski rdečearmejci, govor naciji po TV pa bo imel Fidel Castro. Medtem ko je PPACA, če ga že sprašujejo, veliko bliže ameriškim potrebam, demokraciji in libertarnosti.

Temnopolti Američan s prehlajenim otročičkom v rokah, ki mu je smrkelj visel do pasu, je v anketi z gnusom zavrnil možnost, da bi v ZDA uveljavili Obamacare. Čeprav osebno nima zdravstvenega zavarovanja in tudi njegovi otroci ga nimajo. Raje umre, in vsi njegovi, kot da bi podprl Obamacare, ki bo na stežaj odprl vrata komunističnim hordam, proti katerim sta se borila njegov ded v Koreji in njegov oče v Vietnamu. Tisti ta drugi, kako se mu že reče, zakon PPACA je z nekaterimi popravki absolutno pravičnejši tudi do manj premožnih, ne treska tako hudo po nič krivih delodajalcih in je finančno vzdržnejši, je modroval anketiranec, ki je tik pred tem, da z družino konča na cesti, ker ne more odplačevati hipoteke.

Tudi upokojena gospodinja iz ameriškega srednjega razreda je pozelenela, ko so ji omenili Obamacare. Ona je z možem, izvršnim direktorjem banke, vse življenje pošteno plačevala za zdravstveno varstvo in ji ne pride na misel podpreti neko Obamovo komunistično idejo, s katero bi država brezposelnim, lenuhom in armadi njihovih otrok, ki bodo takšni kot njihovi starši, darovala brezplačno zdravstveno varstvo. PPACA je nekaj povsem drugega. Je pošten zdravstveni zakon, za poštene in delovne Američane.

Američanov, kot vidite, res ni mogoče kar tako žejne prepeljati čez vodo. Politiko in politike obvladajo v nulo. A ja, mimogrede: Obamacare in The Patient Protection and Affordable Care Act sta pravzaprav eno in isto oziroma PPACA je uradni naziv za Obamacare. Ali kot bi rekli mulci na dvorišču za blokom: »Isti drek, druga embalaža.«