Na slovenski obali so se predstavili tekmovalec v smučarskem krosu Filip Flisar, alpski smučarji Matic Skube, Andrej Šporn in Mitja Valenčič, alpinist in smučar Davo Karničar, skakalci Peter Prevc, Jaka Hvala in Matjaž Pungertar, nekdanji zvezdniki Avstrijec Christian Mayer, Bojan Križaj in Urška Hrovat ter drugi, ki so preizkusili strmino pod portoroškimi hoteli. Vsi so si bili enotni, da so smučali že povsod po svetu, smučanje na morju pa je bilo tudi za njih novost.

Kako vrniti otroke na sneg?

Uvod v smučarski dogodek je bila okrogla miza na temo, kako vrniti otroke na sneg. Vsi prisotni so se strinjali, da se je življenjski slog v zadnjih letih močno spremenil, da pa je še kako pomembno, da se otroci čim več ukvarjajo s športom. Tudi tovrstni dogodki naj bi k temu močno pomagali.

Minister pristojen tudi za šport, Jernej Pikalo, ki se je s smučmi spustil tudi po progi, je poudaril, da športa ni nikoli dovolj, da te navade ostanejo za celo življenje, šport pa vzpodbuja tudi zdrav način življenja, etiko in delovne navade. Pikalo je še enkrat poudaril, da si želi, da bi imeli slovenski otroci pet ur šolske vzgoje na teden, torej vsak dan po eno uro. "Vzpodbujamo moramo vse športe, a tudi druga področja zdravega načina življenja," je še dejal. Minister je ob tem izpostavil, da ministrstvo lahko pomaga z denarjem, zelo pomembna pa je tudi promocija športa in zdravega načina življenja ter dobra povezava športa in šolstva.

Flisar: Pred leti smo vsi smučali, danes pa je drugače

Tematika na obali se je vrtela okrog vprašanja, kako vrniti slovenske otroke na smučišča. Smučar Filip Flisar je pri tem izpostavil pomen vzornikov za mlade. "Trendi se postavijo zelo kmalu. Ko sem bil sam mlad, smo vsi želeli smučati," je poudaril Flisar, a dodal, da so danes razmere vendarle drugačne, da imajo starši manj časa, otroci pa veliko večjo ponudbo kot nekoč.

Šarabon: Smučanje je treba pripeljati v mesta in obuditi manjša slovenska smučišča

Matjaž Šarabon iz Smučarske zveze Slovenije je opozoril na večplastnost problema. Kot pravi, je treba smučarski šport z različnimi dogodki pripeljati v mesta, predvsem pa obuditi manjša slovenska smučišča ki jih je bilo v preteklosti veliko, kasneje pa so se počasi zapirala. Ob tem ni spregledal glavnega problema: "Smučanje je za otroka 10-krat dražje, kot pa denimo nogomet," je dejal Šarabon, a obenem opozoril, da je bilo v preteklih letih zelo malo vloženih sredstev za infrastrukturo v alpskem smučanju. "Vsaka vas ima nogometno igrišče," pravi Šarabon, zaradi pomanjkanja smučarskih površin pa je zanimanje za šport razumljivo manjše. Ob tem je Šarabon napovedal tudi spremembo tekmovalnega sistema za najmlajše smučarje, ki naj bi postal bolj atraktiven za večje število otrok, do sprememb pa naj bi prišlo že v prihodnji sezoni.

A kot je dejal Šarabon, ni dovolj, da poznamo probleme, treba je ukrepati. Težava je tudi promocija alpskega smučanja, ki je v tem trenutku močno odvisna od amaterskih delavcev, ki pomagajo v klubih: "Tukaj rabimo strokovnjake. Ne potrebujemo le posameznikov, ki so blagovne znamke v smučanju. Samo smučanje mora postati blagovna znamka."