V slovenski ligi so Celjani logično prevzeli vlogo favorita, predvsem zaradi kadrovskega »razpada« Gorenja. A zaradi vloge favorita Celjani letos ne igrajo več tako sproščeno. Očitno je, da je za mlado in neizkušeno ekipo takšna vloga prevelik pritisk in breme. Za slovenske podprvake je bila v tej sezoni usodna ligaška tekma v Velenju, na kateri so si s porazom zabili žebelj v svojo samozavest. Bili so prepričani, da bodo premagali Gorenje in takoj na začetku sezone prevzeli primat v Sloveniji, a se je razpletlo drugače. Od takrat njihova igra ni več sproščena, ampak igrajo v krču in brez pravega žara.

To se je videlo tudi proti Rheinu Neckarju, ko sem imel občutek, da je bilo večino fantov strah že na začetku tekme. Tudi vzdušje v Zlatorogu ni bilo takšno, da bi jim pomagalo in da bi jih dvignilo. Igra Celjanov v prvem polčasu je bila anemična, čeprav fantom ni mogoče očitati, da si niso želeli igrati bolje. A če te je strah in če nisi sproščen, se to hitro pozna pri rezultatu. Gostje so si zlahka priigrali visoko prednost in tekma je bila odločena, kajti Rhein Neckar je tako kakovostna ekipa, da Celjani nikakor ne bi mogli izničiti visokega zaostanka. Tudi Nemci so v končnici tekme malce padli, a so imeli rezultat ves čas pod nadzorom.

Borut Mačkovšek je v minuli sezoni pokazal več kot doslej Hrvat Ivan Slišković. V Celju so računali, da bo boljši od Mačkovška, a Slišković igra trenutno precej slabše kot v prejšnjem klubu Nexe Našice. Zelo se pozna odsotnost vrhunskega krožnega napadalca Alema Toskića, ki ga mlajši in neizkušenejši Vid Poteko, Igor Žabič in Blaž Blagotinšek seveda ne morejo enakovredno nadomestiti. Predvsem za prvega pivota Poteka, ki igra v obrambi in napadu, je to (pre)veliko breme. Celjska težava je tudi v tem, da imajo tri krožne napadalce, zato je težko razdeliti minutažo. Očitno je na stranskem tiru Blagotinšek, ker je Žabič malce izkušenejši.

Celjane v četrtek proti Zaporožju v Ukrajini čaka ura resnice. Remi Zaporožja proti Rheinu Neckarju v Nemčiji me je presenetil: ko sem videl končni izid 31:31, sem najprej mislil, da je napaka. A remi je bolj »zasluga« Nemcev, ki so tekmo verjetno vzeli z levo roko. V skupini A je St. Peterburg najslabša ekipa, Celjani pa bodo morali v boju za vsaj četrto mesto preskočiti še enega nasprotnika – Hrvate ali Ukrajince. Zaporožje je slabše od Zagreba in da bodo imeli pivovarji težje delo s Hrvati kot z Ukrajinci.

Miro Požun je nekdanji trener Celja Pivovarne Laško.