Za znamenito trnovsko cerkvijo stoji mnogim neznani ljubljanski muzej, ki ponuja vpogled v zasebni in ustvarjalni svet arhitekta Jožeta Plečnika. Čeprav vhod v pritlično hišo ne obeta veliko, notranjost pokaže povsem drugačno sliko. Plečnik je namreč v letih od 1921 do 1929 svoje domovanje na Karunovi ulici 4 zelo popestril – najprej je na zahodni strani dozidal valjasti prizidek, nato pa je dokupil še sosednjo stavbo in na južni strani uredil zimski vrt. Za Plečnikom je na tem naslovu živel še njegov nečak, ki je že začel urejati stričevo zapuščino. Ta je tudi zato danes precej dobro ohranjena, vseeno pa so potrebne določene izboljšave, da se zbirki še pravočasno podaljša življenjska doba.

Celovito prenovo kompleksa dveh hiš in velikega vrta, ki bo trajala poldrugo leto, že od septembra vodi restavratorski center Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Ključni razlog za ta korak je bila dotrajanost in neustreznost tako električnih kot strojnih inštalacij, treba pa je urediti sistem požarnega varstva muzejskih predmetov. Cilj prenove pa je vsekakor ohranjanje edinstvene Plečnikove dediščine, v kateri je 17.605 muzejskih predmetov, pravijo. V konservatorskem načrtu so predvideli posodobitve le tam, kjer bodo te prispevale k varnosti stavb. »Vsi predvideni posegi v osrednjih muzejskih prostorih bodo izvedeni čim manj destruktivno in bodo predvsem konservatorsko restavratorske narave,« je pojasnila arhitektka Maruša Zorec, ki vodi prenovo.

Po obnovi bo mogoče objekt in njegovo vsebino čim enostavneje celostno vzdrževati, dodajajo na ljubljanski mestni občini, ki financira obnovo. Do letos so za Plečnikovo hišo porabili 90.808 evrov – za pripravo dokumentacije in za odkup stanovanja v vogalni stavbi na Karunovi 4. V dodatnih prostorih bo Muzej in galerije mesta Ljubljane, ki je od leta 2010 upravitelj Plečnikove zbirke, pripravil stalno razstavo o Plečnikovem življenju in njegovem opusu v Ljubljani, na Dunaju in v Pragi. Dostopna naj bi bila tudi gibalno oviranim in slepim. Preostali prostor v pritličju bo namenjen za občasne razstave in pedagoško-andragoške programe, v prvem nadstropju pa bo še študijski prostor s knjižnico.

V letošnjem letu je za postavitev razstave in obnovo stavbe z restavratorskimi deli v občinskem proračunu zagotovljenih okoli 250.000 evrov, sicer pa na občinskem oddelku za kulturo ocenjujejo, da je vrednost celotne naložbe 2,132.881 evrov. Večji del naj bi tako zagotovili v naslednjih dveh letih, odvisno od rezultatov razpisa za sofinanciranje kulturnega ministrstva, na katerem so zaprosili za več kot milijon evrov. Na razplet še čakajo, na enem razpisu pa jim je že uspelo in pridobili so 300.000 evrov.

Ker bo prenova trajala tako dolgo, pa so se v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane odločili, da omogočijo vstop v Plečnikovo hišo, ki jo je leta 1915 pravzaprav kupil njegov brat Andrej, vsaj na spletu. Tako naj bi si bilo mogoče v kratkem ogledati dediščino tega arhitekturnega mojstra v virtualni galeriji.