Vmes je na Jesenicah propadel profesionalni hokej. Podžupan Jesenic in nekdanji hokejist Miha Rebolj se je trudil z »mladinsko« ekipo, a mu denarja za poklicno moštvo ni uspelo zbrati, hokeju na roko ni šla niti zaprta dvorana. S pomočjo hokejske zveze se na Jesenicah zdaj spet igra hokej v članski konkurenci. Team Jesenice se bori v na pol amaterski ligi INL, v kateri se spopadajo avstrijska, italijanska in slovenska moštva. Na prvi hokejski tekmi v novi dvorani se je novo jeseniško moštvo pomerilo z ekipo iz italijanske Val Gardene. Čeprav gre za manj pomembno tekmovanje (Jeseničani so bili le navajeni na vrhunske tekme pod okriljem lige EBEL ali vsaj na domače derbije z Olimpijo), si je tekmo ogledalo več kot tisoč navijačev. Kar je najbolj zanimivo, pred blagajniškim okencem so nekateri na vstopnice (mnogi so se odločili za nakup letne vstopnice po 50 evrov) čakali tudi debelo uro! To je seveda dokaz, da Jesenice še vedno živijo za hokej, po drugi strani pa nam je dober poznavalec jeseniškega utripa pripomnil, da drugega kot hokejskih tekem na Jesenicah tako ali tako nimajo in da je tekma še edini razlog za druženje. »Dve tretjini tekme sem se spraševal, ali srce še bije za hokej. Bije! To ti lahko mirno zatrdim,« je bil vesel eden od starejših, zvestih navijačev jeseniškega hokeja.

Zanimiv je tudi pogled na urnik zasedenosti dvorane Podmežakla. Vse od poldneva pa do pozne noči je dvorana povsem zasedena, prostega termina praktično ni več mogoče dobiti. Trenirajo vse starostne kategorije hokejistov kluba HD Jesenice, do ledu so končno prišli igralci curlinga in umetnostni drsalci. Kar nekaj je rekreativnih ekip, dvorana je ob koncih tedna odprta za rekreativno drsanje. »Ura najema dvorane stane 184 evrov, domači klubi plačajo le obratovalne stroške, se pravi 61 evrov za uro ledu. Če bo dvorana še naprej polna vsaj deset ur na dan, bomo s tem pokrili vse stroške obratovanja,« je dejal direktor Zavoda za šport Jesenice Zoran Kramar. A ker na Jesenicah (še) ni poklicne hokejske ekipe, je dvorana vse dopoldneve še vedno povsem prazna. »Drži, a računamo, da bi jo vsaj nekaj dni v tednu zapolnili s športnimi dnevi vseh gorenjskih osnovnih in srednjih šol, k nam prihajajo celo šolarji s primorskega konca. Sicer pa je dvorana zdaj nekoliko večja in bo zaradi tega stroškov več, po drugi strani pa je manj potratna, kar pa pomeni prihranek. Bomo videli po tej zimski sezoni, kako bo,« je še dodal Kramar.

Predsednik HD Jesenice Miha Rebolj je zadovoljen, da te dni hokejsko šolo (prve korake v hokeju) obiskuje več kot 40 otrok. »Če se jih bo polovica odločila, da nadaljuje s treningi, bomo zelo veseli. Skoraj v vseh starostnih ekipah imamo popolnjene ekipe, kar pomeni okoli 20 otrok na kategorijo. Hokej je med otroki in starši na Jesenicah očitno še vedno popularen šport, a dejstvo je, da dolgoročno brez poklicne članske ekipe ne bo šlo. Je pa res, da zdaj izgovorov zaradi slabe ali celo zaprte dvorane ni več,« je še dejal Rebolj.

Še pred evropskim prvenstvom so si na Jesenicah nadejali, da bodo v novi dvorani prirejali tudi druge, ne le športne dogodke. »Program pripravljamo, ker gre za edino tako veliko dvorano na Gorenjskem, pričakujemo, da bomo poleti, ko ledu ne bo več, lahko organizirali kakšen glasbeni dogodek,« je napovedal Kramar.

Župana Jesenic Tomaža Toma Mencingerja na prvi hokejski tekmi v novi dvorani, kot je pojasnil, zaradi družinskih obveznosti sicer ni bilo. Pojasnil je, da bi v projekt prenove morali v vsakem primeru, saj je bila dvorana povsem dotrajana in brez ustreznih dovoljenj.