Na znameniti Barkolani se je v tržaškem zalivu letos zbralo 1562 jadrnic. Največjo regato s skupinskim startom na svetu so zaznamovale izjemno neugodne vremenske razmere z malo vetra in celo občasna brezvetrja. Zaradi tega so bili prisiljeni organizatorji progo, ki je bila glede na lani že tako skrajšana in spremenjena, še skrajšati in je bil cilj regate na drugi boji pred slovenskim Debelim rtičem. Prav zaradi slabega vetra je imel Esimit veliko težav, posadka pa veliko dela, da je prav v zaključku prišla na prvo mesto in zmagala.

Esimit Sailing Team, sestavljen iz najboljših jadralcev iz 10 evropskih držav in Vasilijem Žbogarjem v vlogi taktika, se je moral za četrto zaporedno zmago na Barkolani zelo potruditi. Jadrnica Esimit Europa 2 je cilj dosegla po dveh urah in šestnajstih minutah jadranja. Drugo in tretje mesto sta pripadli italijanskima jadrnicama Aniene in Tutta Trieste.

Igor Simčič, ustanovitelj projekta Esimit Europa je po zmagi povedal: »Resnično sem ponosen na celotno ekipo, saj smo morali za tokratno zmago dati resnično vse od sebe. Barkolana se je tako zopet izkazala za eno izmed težjih regat, ki se jih udeležujemo.«

Po težki zmagi še obisk »Greenpeacovcev«

Na Barkolano je prišla tudi skupina Greenpeaca v znak protesta proti podjetju Gazprom, ki je pokrovitelj zmagovalne ekipe. S tem so ponovno zahtevali opustitev vseh poskusov črpanja nafte na Arktiki ter pozvali k takojšnji izpustitvi ladje Arctic Sunrise ter 30 aktivistov, ki so priprti v Rusiji, ker so sodelovali v protestu proti Gazpromovem črpanju nafte v občutljivem naravnem okolju.