»Značilnosti letošnje akcije je bilo izredno slabo vreme, nizke temperature in visok vodostaj. Vreme je preprečilo tudi večjo udeležba, saj je Sočo in njene brežine čistilo le 20 najbolj pogumnih, med njimi pa z izjemo naših članov, ni bilo drugih lokalnih športnih agencij,« je povedal Goran Kavs, direktor Soča raftinga, ki ima najdaljšo tradicijo pri organizaciji vodnih športnih aktivnosti v Posočju.

Akcija je potekala od vstopne postaje Vodenca do Srpenice, nadaljnja plovba pa ni bila varna zaradi previsokega vodostaja. Po besedah Gorana Kavsa je bil pretok okoli 100 kubičnih metrov na sekundo, medtem ko je poleti ob normalnih razmerah dobrih 9 kubičnih metrov. Udeleženci čiščenja so nabrali največ plastenk in pločevink, nekaj pa je bilo tudi kosovnih odpadkov. »Da je bilo odpadkov manj, je veliko pripomogla tudi sama reka, ki je s povišanim pretokom v preteklih dneh čistila prodišča. Med odpadki se je našlo nekaj kosov stare pločevine, pomivalno korito, armirano železo in športni odpadki,« je dodal Kavs.

Prijetno celodnevno druženje so udeleženci ekološkega spusta (na toplem) popestrili z multimedijskim ogledom fotografij z akcije, ki so se je udeležili tudi predstavniki Inštituta za varovanje naravne dediščine LUTRA in Irena Kavčič, vodja projekta Soča za WWF Alpski program - ohranimo Alpske reke.