Marquez je kljub drugemu mestu še povečal vodstvo v SP, kjer ima zdaj 298 točk. Lorenzo je zdaj pri 255 točkah, Pedrosa pa jih ima 244. V boju za naslov teoretično ostajajo še vsi trije, najboljše izhodišče pa ima najmlajši: novinec v motoGP Marquez bi lahko edini od trojice španskih zvezdnikov na motorjih že na preizkušnji na Phillip Islandu postavil krono sezoni.

Pedrosa je v Maleziji dosegel tretjo zmago v sezoni, ki je bila zanj obliž po prejšnji dirki v Aragoniji, na kateri je po trčenju z Marquezom padel in ostal praznih rok, in prvo po majskem zmagoslavju v Le Mansu. Temelje za zmago je postavil že v prvem krogu, ko je prehitel Lorenza, ta se je nato boril z Marquezom, dokler ni 11 krogov pred koncem Marquez poskrbel za dvojno vodstvo tovarniških Hond.

V senci boja za prva tri mesta je ostal nekdanji svetovni prvak Valentino Rossi, drugi Yamahin dirkač je bil na koncu četrti, Alvaro Bautista peti, šesti pa Cal Crutchlow. Precej manj uspešen je bil še en nekdanji svetovni prvak Nicky Hayden, ki je moral svojega Ducatija zaradi tehničnih težav pustiti na startno-ciljni ravnini.

"Dobro se je bilo spet vrniti na vrh. Po dirki v Aragoniji se nisem dobro počutil, ni mi bilo lahko, a sem se zdaj vrnil še močnejši in vesel sem, da sem spet zmagal," je bil po uspehu zadovoljen Pedrosa, nasmejan pa je bil na zmagovalnem odru tudi Marquez. "Najbolj pomembno je, da je vodstvo v skupnem seštevku še malo večje. Danes je bil Dani preprosto boljši in sem se odločil, da bom raje obdržal drugo mesto, kot pa tvegal preveč," je menil vodilni v SP.

V šibkejšem razredu moto2 je dirko zaznamoval padec petih dirkačev, zaradi česar so jo prekinili. Na tleh so se že v prvem krogu znašli Axel Pons, Fadli Immammuddin, Ezequiel Iturrioz, Zaqhwan Zaidi in Decha Kraisart. Nihče od dirkačev se ni resneje poškodoval, po novem startu so dirko skrajšali na 12 krogov, najboljši pa je bil Esteve Rabat. Drugi je bil njegov rojak Pol Espargaro, tretji pa Švicar Thomas Lüthi. Skupno je v SP v vodstvu Britanec Scott Redding, ki je bil danes šele sedmi, z 224 točkami, Espargaro se je precej približal in jih ima 215, tretji pa je Rabat s 196.

Običajno špansko slavje na dirkah motociklističnega SP je dopolnil še Luis Salom v najšibkejšem razredu moto3. Drugi je bil po dramatičnem razpletu njegov rojak Alex Rins, razlika je bila le 69 tisočink sekunde, tretji pa Portugalec Miguel Oliveira. Skupno v SP vodi Salom z 284 točkami, Rins na drugem mestu jih ima 270. Tretji je še en Španec Maverick Vinales, danes je osvojil peto mesto, ki ima 258 točk.

Do konca sezone so še tri dirke, naslednja že čez teden dni v Avstraliji.