Španec Fernando Alonso (Ferrari) je s četrtim mestom preložil odločitev o svetovnem prvaku, saj si Vettel kljub veliki prednosti v skupnem seštevku danes naslova še ni zagotovil. Prvak bi Nemec lahko predčasno že danes postal le, če bi bil njegov prvi zasledovalec v SP Alonso slabši kot osmi. Vettel ima sicer po deveti zmagi v sezoni zdaj že 297 točk, Alonso na drugem mestu pa 207. Do konca sezone so še štiri dirke in s tem največ 100 točk.

Toda če bo mladi nemški zvezdnik nadaljeval v slogu sezone, je težko verjeti, da bi ga lahko Španec še prehitel. Njegove možnosti so bolj teoretične, saj bi moral Vettel, da bi zapravil naslov, na naslednjih štirih dirkah zbrati le še devet točk, Alonso pa dobiti prav vse. Glede na to, da je v letu 2013 Vettel zbral že devet zmag, njegov tekmec pa le dve, pa se zdi, da bo novi prvak okronan že v Indiji. Vettlu ne bo potrebno niti nadaljevati zmagovalne serije, ki je zdaj dolga že pet dirk - za četrti zaporedni naslov prvaka bo dovolj, če bo peti, tudi če bo Alonso zmagal.

Dirka v Suzuki je imela sicer žalosten uvod, saj so se dirkači z minuto molka spomnili na nedavno umrlo špansko dirkačico Mario de Villoto, ki je po lanski hudi nesreči na testiranjih v Veliki Britaniji okrevala, a je pred dnevi nenadoma umrla, stara komaj 33 let.

Najboljši startni položaj je imel, zaradi težav Vettla s sistemom Kers, sicer Webber. A na koncu so pri red Bullu moštveno taktiko zasnovali tako, da je bil na cilju na prvem mestu Vettel, drugi pa Webber. Tretje mesto na stopničkah je pripadlo Grosejanu, Alonoso je s četrtim še ohranil nekaj upov, do točk pa so privozili še Kimi Räikkönen, Nico Huelkenberg, Esteban Gutierrez, Nico Rosberg, Jenson Button in Felipe Massa.

"Rad imam to dirkališče. Tudi navijači so izvrstni in naredijo posebno vzdušje. Ne moti me, da še nisem postal prvak, zmaga pa nikoli ne more škoditi v boju za naslov. A tudi tu moramo iti korak za korakom in ne prehitevati," je bil po dirki ob že četrti zmagi v Suzuki dobre volje Vettel, a vseeno še previdno opozarjal, da odločitve v SP še ni.

Start se Vettlu sicer ni najbolje posrečil, saj ga je prehitel Grosjean, toda ker je šel Francoz prej na postanek v bokse, so pri Red Bullu z dobro taktiko nadoknadili razliko. Medtem ko so za Nemca predvideli dva postanka, je imel njegov avstralski moštveni sotekmovalec tri, po zadnjem v 42. krogu je tudi izgubil vodstvo in se na stezo vrnil na tretjem mestu, a je do cilja nato še prehitel Francoza. "Odločitev o gumah je padla pred prvim postankom in prav je bilo, da sem zunaj ostal nekoliko dlje. Voziti samo z dvema postankoma ni bilo lahko, a se je izkazalo za dobro taktiko," je dejal Vettel.

V skupnem seštevku je za Vettlom z 297 in Alonsom z 207 tretji Räikkönen s 177 točkami, Lewis Hamilton, danes je dirkač Mercedesa po težavah s predrto pnevmatiko odstopil, jih ima 161, Webber pa 148. Med konstruktorji je Red Bull pri 445 točkah, Ferrari je drugi z 297, Mercedes pa tretji z 287.

Sezona se bo nadaljevala s preizkušnjo v Indiji čez dva tedna.