Gre za megalomansko preizkušnjo, ki poganja življenjski slog milijonom po svetu. Preizkušnja je nastala v letu 1978 v gostilniški debati lokalnih organizatorjev, češ, kdo je najbolj vzdržljiv športnik, in v iskanju tega so združili tri največje lokalne prireditve: plavalni maraton v dolžini 3,9 kilometra, kolesarski maraton po vulkanskem otoku, dolg 180 kilometrov, in povrhu še tekaških 42 kilometrov. »Kdor bo to preplaval, prekolesaril in pretekel, se bo s tem hvalil do konca življenja,« je tedaj pripomnil ustanovitelj John Collins. Imel je prav. Preizkušnja je postala legendarna, je licenčno zaščitena, z njo služijo milijone, saj je komercialno dodelana do podrobnosti in ima kot ena najtežjih vzdržljivostnih preizkušenj na svetu izjemen sloves tudi v medijih.

Za nastop jeklenega Slovenca je, kot je zaslediti na spletnem omrežju, izredno veliko zanimanje. Še nikoli ni Slovenec ciljal tako visoko. Že samo nastop na Havajih, po zapletenem sistemu kvalifikacij, med najboljšimi v druščini 50 profesionalnih triatloncev (ob 2000 drugih v različnih starostnih kategorijah) je bil poseben dosežek. V zadnjem letu dni je nastopil na kar štirih ironmanih in bil povsod med najboljšimi, čeprav skoraj vedno z veliko mero neugodnih okoliščin. Startna številka 31, ki jo bo imel pripeto v Kailua-Koni, ne odseva njegovega realnega dometa. Sposoben je več, čeprav je to šele njegov šesti nastop na tej razdalji (najboljši čas 8,14:28) in seveda prvi v specifičnih razmerah Havajev. S plavanjem v oceanu ob večjih valovih, brez neoprenske obleke. Računa, da bo plavalni del, kjer ne sodi med najboljše, zmogel med 53 in 55 minutami. Kot izjemen kolesar pa bi se na dolgi valoviti trasi že lahko prebil v ospredje, a razmere so ekstremne.

»Nad podnebjem se ne morem pritoževati. Vroče in vlažno okolje mi odgovarja. Mislim, da sem se hitro in dobro aklimatiziral. Nobenih težav nimam,« pravi samozavestni Pleše, ki se z rezultatom ne želi obremenjevati, čeprav ima primerjavo tudi z najboljšimi. Na ironmanu v Celovcu, kjer je osvojil tretje mesto, je bil ob boku Nemcu Andreasu Raelertu, ki je bil v zadnjih štirih nastopih vedno na stopničkah, le zmagal ni. To je v letih 2008, 2009, 2011 kar trikrat uspelo Avstralcu Alexandru Craigu, ki ima tudi rekordni čas na tej havajski razdalji, in sicer osem ur, tri minute in 56 sekund. Pleše bi v primeru, če bi ponovil zaostanek za Raelertom, bil v cilju med deseterico. A do tja je dolga pot. Pleše je zbran na vse priprave na tekmo (47 strani pravil!), ob tem da s seboj kot edini med elito nima nobenega spremljevalca. Ni pa osamljen, saj je na startnem seznamu še sedem Slovencev iz kategorij starostnih skupin. Pleše in preostali profesionalci se bodo v ocean zapodili ob 6.30 po njihovem času (deset ur časovnega zamika), množični del pol ure kasneje.

In kakšna bo tekmovalna taktika? »Na plavanju imam glavno misel, da se zberem na zavesljaje. Ko pa sedem na kolo, moram začeti misliti tudi na to, kako bom jedel in pil. Potem pride še vse drugo. Verjetno bom edini, ki na kolesu še nima merilca moči, zato se bom moral zanašati na srčni utrip. Na teku pa potem vse na ritem. Da začnem v ritmu okoli štiri minute na kilometer, ne hitreje, potem pa… dokler bo neslo.« Vse je mogoče, je uradni slogan ironmana 2013.