Turisti so občino doslej množično obiskovali predvsem po zaslugi našega največjega naravnega zdravilišča Terme Čatež, po novem pa se bodo lahko odločili še za vožnjo s kajaki, kanuji in rafti po brzicah prve umetne kajak in kanu proge pri nas. Ideja je pred nekaj leti nastala v vrstah Kajak-kanu kluba Čatež s skoraj 40-letno tradicijo. »Po ogledu podobnih umetnih prog v Španiji in Avstriji smo predlagali, da bi takšno zgradili tudi pri nas ob hidroelektrarni Brežice,« nam je zaupal projektant proge in predstavnik čateškega kajakaškega kluba Matjaž Avšič.

Sloveniji se obeta nov kajakaški center

Idejo so z obema rokama zgrabili tudi pri Kajakaški zvezi Slovenije, saj pri nas umetne proge še nimamo, medtem ko po svetu vsa največja tekmovanja, vključno z olimpijskimi igrami, prirejajo zgolj na umetnih progah. »Da ne govorim o tem, da je infrastruktura na našem najbolj znanem tekmovališču v Tacnu še iz kamene dobe, zaradi česar nam mednarodna zveza tekme zaupa le še na račun našega skozi leta pridobljenega visokega ugleda. Če bo šlo vse po načrtih, bomo za velika mednarodna tekmovanja na novi progi v Brežicah kandidirali že kar v prihodnjem tekmovalnem obdobju po koncu olimpijskih iger v Riu de Janeiru,« je navdušen predsednik Kajakaške zveze Slovenije Bojan Žmavc, ki je včeraj skupaj z brežiškim županom Ivanom Molanom in generalnim direktorjem Term Čatež Sebastjanom Selanom podpisal pismo o nameri sodelovanja v projektu.

Vesla za tekmovalce in turiste

Dvesto petdeset metrov dolga divjevodaška proga s padcem petih metrov bo tako rekoč pod samim brežiškim gradom na levem bregu Save in bi se deloma navezala na načrtovano ribjo stezo. Vrednost projekta, ki vsebuje tudi vso potrebno infrastrukturo za izvedbo največjih tekmovanj, ocenjujejo na dva milijona evrov brez DDV. »Približno 800.000 evrov lahko zagotovi občina, računamo pa tudi na državna in evropska sredstva iz naslednje finančne perspektive. Ocenjujemo namreč, da gre za strateško pomemben projekt za še večji razvoj turizma v občini, cena v času gradnje hidroelektrarne pa bo dosti nižja, kot bi bila sicer,« je prepričan Molan, ki mu pritrjujejo tudi v Termah Čatež, kjer se vse bolj usmerjajo tudi v športni turizem.