Aprila so se na prvotni razpis za gradnjo urgentnega centra v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, ki so ga na ministrstvu za zdravje sicer ocenili na okoli 14 milijonov evrov, prijavili trije ponudniki (Strabag, Kolektor in GH Holding). Njihove ponudbe so se gibale med 10,5 in 17,7 milijona evrov.

Zaradi revizijskih zahtevkov dveh podjetij, ki ponudbe sploh nista oddali (Tames in Begrad), so razpis spremenili in podaljšali rok za prijavo ter tokrat prejeli le eno ponudbo - konzorcija, v katerem so kot partnerji ali dobavitelji sodelovali Tames, Begrad ter Kolektor). Vrednost te ponudbe je bila še milijon evrov višja od najvišje ponudbe iz prvega razpisa, je danes pojasnil minister.

Ker se rok za črpanje evropskih sredstev za gradnjo urgentnih centrov izteka konec letošnjega leta, želijo na ministrstvu čim hitreje rešiti zaplet s tem razpisom, da ne bi izgubili evropskega denarja. Po besedah Gantarja lahko poskušajo s pogajanji z edinim ponudnikom, kot bolj verjeten scenarij pa vidi ponovitev razpisa. V tem primeru mora biti razpis objavljen do konca novembra in izvajalec izbran do konca leta, je še dodal minister.

Ponujena cena za kvadratni meter mariborskega urgentnega centra je bila okoli 7000 evrov, medtem ko se cene za kvadratni meter za druge urgentne centre gibljejo okoli 1800 evrov, je danes izpostavil Gantar. Če bi sprejeli to ponudbo, bi bila to še ena močno preplačana investicija, dodaja Gantar.

Pri razpisih v zdravstvu smo vedno znova priča izigravanju pravil o javnih naročilih

Kot primer je minister izpostavil pritožbe in zahtevke za revizijo, ki so praviloma vedno vloženi v skrajnem roku, kar vsak postopek še dodatno podaljša.

Izpostavil je še eno »cvetko« iz razpisov za urgentne centre. Izbrani ponudnik je v ponudbi za gradnjo in opremo urgentnega centra v Celju 20 diktafonov z opremo, katerih skupna vrednost je sicer okoli 20.000 evrov, ocenil na 400.000 evrov. Hkrati pa je ponudil popust v višini 400.000 evrov. Vendar pa popusta ne bi priznal, če bi iz razpisa izločili (predrage) diktafone.

Kljub temu bodo s ponudnikom (gre za podjetji Gradia in Medico Engineering v skupnem nastopu) sklenili pogodbo, saj je ta ponudba - s popustom ali brez - še vedno najugodnejša. Tudi diktafonov iz naročila ne bodo izločili, saj jih v Celju potrebujejo.

Pri vseh razpisih za urgentne centre padajo na zadnje roke

Med desetimi urgentnimi centri, za katere lahko Slovenija iz evropskih sredstev pridobi 30 milijonov evrov, za zdaj slabše kaže uresničitvi novomeškega in slovenjgraškega, je danes dejal Gantar. V Novem mestu se zatika, ker občina še aprila ni sprejela prostorskega načrta, ki bi bil podlaga za pridobitev gradbenega dovoljenja. Za projekt slovenjgraškega centra pa še čakajo na potrditev ministrstva za gospodarski razvoj, koliko denarja bo sprostilo.

Pri vseh razpisih za urgentne centre po besedah Gantarja »padajo na zadnje roke«, saj morajo razpise zaključiti do konca letošnjega leta, če želijo počrpati evropska sredstva. Zadeve naj bi se zaključile že pred letom dni, a marsikje so skušali k urgentnim centrom priključiti še kako investicijo, kar pa v sedanjih javnofinačnih razmerah ni bilo mogoče sfinancirati. Zato so morali projekte popravljati, na novo pridobivati gradbena dovoljenja, to pa terja svoj čas, je še pojasnil minister za zdravje.