Kdo bo nosil glavno breme slovenskih uvrstitev v Sočiju, se ve. Na vrhu piramide bo Tina Maze, nekaj stopnic pod njo bosta Jakov Fak in Peter Prevc, še kakšen korak zadaj Filip Flisar in Robert Kranjec, sledijo Teja Gregorin, Mitja Valenčič, Klemen Bauer... To so imena, ki ne le da imajo olimpijske izkušnje, ampak so na olimpijskih igrah že dosegala vrhunske uvrstitve med deseterico, peterico. Tina Maze in Jakov Fak imata v zbirki že kolajne... Poleg naštetih jih je še kup, ki so se na tekmah svetovnega pokala že uvrščali na zmagovalni oder. Ki bodo lahko presenetili iz ozadja.

Odprava Soči 2014 ne bo le najmočnejša v slovenski zgodovini. Prvič v samostojni Sloveniji bo popolna. Nastopili bodo namreč tudi hokejisti. Zanimivo bo videti, do kam seže slovenska reprezentanca z daleč najbolje plačanim slovenskim zimskim športnikom Anžetom Kopitarjem, ki za svoje mojstrstvo vsako sezono prejme skoraj sedem milijonov dolarjev plače.

Za konec pa še pomembno opozorilo vsem trenerjem, slovenskim in tujim, ki delate s športnimi biseri: zaščitite jih pred politiko v krovni organizaciji. Naredite vse, da se bodo posvečali svojemu poslanstvu, da jim zdrahe iz Podutika ne bodo v najpomembnejših trenutkih njihove športne poti prišle do živega. Upam tudi, da bo znal Olimpijski komite Slovenije poskrbeti, da bo vzdušje v Sočiju ne le dobro, ampak takšno, kakršna bo celotna odprava. Najboljša doslej. Da ji bo omogočeno, da osvoji prigarano.