Vlada Alenke Bratušek je včeraj potrdila že junija napovedane izredne državne ukrepe za gospodarstvo Maribora z okolico, na račun katerih si podjetja iz devetih štajerskih in koroških občin v prihodnjih petih letih lahko obetajo 66,2 milijona evrov.

V tem svežnju ukrepov ponuja program 32 milijonov evrov za spodbujanje konkurenčnosti, ki jih bo mogoče počrpati s posojili in subvencijami, preostali denar pa bo podjetjem namenjen za davčne olajšave, garancije, spodbude za razvoj podeželja, za raziskovalno-razvojne projekte...

»Če se bo ta denar vložilo v podjetniške projekte, ki bodo rojevali nova delovna mesta in ustvarjali novo dodano vrednost, ga je mogoče oplemeniti tudi s petkratno ali desetkratno vrednostjo,« je po seji vlade ocenil gospodarski minister Stanko Stepišnik.

Ali bo sprejeti program spodbujanja konkurenčnosti v praksi prinesel občutnejše učinke, bo odvisno tudi od kriterijev v razpisih, na katerih bodo podjetja kandidirala za razpoložljivi denar. Izkušnje iz podobnih programov namreč kažejo, da je bila poraba denarja v drugih regijah zgolj 60-odstotna.

Problematično je tudi dejstvo, da bodo morala podjetja, ki bodo kandidirala za spodbude in posojila, polovico denarja zagotoviti iz lastnih virov. O tej temi so ta teden razpravljali na sedežu mariborske občine. Igor Strmšnik z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo se je tam strinjal z oceno, da omenjena pomoč ne bo odpravila problemov. »Bo pa angažirala Mariborčane pri pridobivanju drugih sredstev,« je s sestanka poročal časnik Večer.

»Upam, da bo ministrstvo čim prej objavilo razpise in bodo podjetja lahko računala na razpoložljiva sredstva že v začetku prihodnjega leta,« je za Dnevnik dejal mariborski župan Andrej Fištravec.

Ukrepi pomoči zajemajo območje s 156.000 prebivalci, ki se z Mestne občine Maribor širi na sosednje občine Ruše, Pesnica, Kungota, Hoče-Slivnica in Selnica ob Dravi ter proti zahodu na Koroško do občin Podvelka, Ribnica na Pohorju in Radlje ob Dravi. Vlada se je zanje odločila po tistem, ko je stopnja registrirane brezposelnosti v začetku tega leta presegla 17 odstotkov.