Sodišče pa že štirinajst dni odlaša z obsodbo, delno sklicujoč se na vašo neprevidno izjavo, da ne gre za pirate, namesto da bi zločincem nemudoma prisodilo drakonsko kazen, po kateri odpadnikom nikoli več ne bi prišlo na misel ogrožati temeljne človekove pravice – črpanja nafte kjer koli in kadar koli. Namesto da bi jih v petih minutah obsodili na dolgoletno bivanje v katerem od sibirskih gulagov, kjer se bodo v medvedojebini, kamor redko stopi človeška noga, razen kakšne skupine za pokanje z jedrskimi bombami, lahko do sitega naužili neokrnjene narave, jih gostite v zaporu v Murmansku, kot da bi šlo za ministre Al Asadovega režima. Na račun poštenih ruskih davkoplačevalcev!

Tovariš Putin, nikar se sramežljivo in s strahom ne ozirajte proti Zahodu, češ, kaj tam porečejo na sodni proces proti podivjanim zelenim. V EU smo že zdavnaj razčistili vprašanje, kdo in kaj so ti modeli, ki delajo zdraho, kjer koli se pojavijo: na ulicah, v parlamentih, na morju in okoli tovarn ter jedrskih elektrarn, ki kruh dajejo delovnemu proletariatu in pošteni inteligenci. To so majhni, zeleni, dragi in sitni polproizvodi sodobne družbe, ki nenehno stojijo na poti njenega razvoja in blaginje. Gre za skupino permanentnih nergačev, ki ne marajo jedrske energije, ne marajo hidroelektrarn, nočejo železarn, skrbijo jih nekakšni kiti in tjulnji, so proti nafti, proti CO2, proti premogu, proti bankam in borzam, proti... Tako so proti vsem, da nočejo niti vetrnih elektrarn na Volovji rebri, da ne bi po naključju tam mimoleteči ptiči treskali z beticami v kot polž obračajoče se propelerje. Da ne rečem, da je čisto vsaka stvar, ki jo zahtevajo, vsaj trikrat dražja od tistega, kar nam je tehnološki razvoj ponudil. Povrhu vsega pa se podijo po morju s tistimi gumenjaki s 300 konji na riti in onesnažujejo oceane bolj kot katera koli ploščad ter zganjajo takšen hrup, da beli medvedi padajo v nezavest, ko jih zagledajo.

Ste morda, tovariš Putin, odkar ste za rešetke pahnili to silno nevarno združbo, opazili, da bi na Zahodu milijonske množice korakale in zahtevale njihovo izpustitev? So morda požgali kakšno vaše veleposlaništvo? Je katera država zagrozila, da bo izgnala vaše diplomate, če barabine obsodite? Se je morda sestal varnostni svet OZN na izredni seji, na kateri bi uvedli sankcije proti Rusiji? Je Nato v stanju pripravljenosti? Vas je morda slovenska SDS okrcala v tvitu zaradi kršitev človekovih pravic? Se je kdo kot kakšen budist zažgal, ker morajo zeleni v Murmansku vsak dan jesti boršč? Nič od tega. Povsem jasno je, da smo na vaši strani, da vas podpiramo, da imate proste roke pri obračunu s tatovi naše lepše prihodnosti. Ne odlašajte. Zagrozite sodnikom, da bodo sami končali v gulagu, če po hitrem postopku ne obsodijo te zalege. Vi ste naše zadnje upanje, tovariš Putin.

Zaskrbljeni državljan EU.