»Če se bo ta denar vložilo v podjetniške projekte, ki bodo rojevali nova delovna mesta in ustvarjali novo dodano vrednost, ga je mogoče oplemeniti tudi s petkratno ali desetkratno vrednostjo,« je na novinarski konferenci po seji vlade dejal Stepišnik.

Spodbujanje konkurenčnosti

Vrednost danes sprejetega programa, ki se osredotoča na subvencije podjetjem za naložbe in usposabljanje, institucionalno krepitev regije ter pomoč pri pripravi ključnih regijskih projektov na problemskem območju, ki zadevajo gospodarstvo in človeške vire, je 32 milijonov evrov.

Cilj programa spodbujanja konkurenčnosti Maribora s širšo okolico je ohranitev delovnih mest v obstoječih podjetjih, povečanje zaposlenosti in znižanje stopnje registrirane brezposelnosti na povprečje podravske regije.

Od skupne vrednosti 32 milijonov evrov je za leto 2014 predvidenih 6,5 milijona evrov, po 6,4 milijona evrov v letih 2015, 2016 in 2017 ter 6,3 milijona evrov v letu 2018.

Prvi razpis že letos

Sestavljen je iz petih instrumentov: ustvarjanje in ohranitev delovnih mest s spodbujanjem novih vlaganj ali razširitvijo dejavnosti obstoječih podjetij; spodbujanje z mikrokrediti in subvencijo obrestne mere za komercialne kredite; spodbujanje podjetniške dejavnosti in ustvarjanje novih delovnih mest; podpora pri poslovanju in razvoju podjetij; ter promocija gospodarstva in območja podravske in koroške regije za privabljanje tujih in domačih vlagateljev.

Prvi razpis bo objavljen že letos, je napovedal Stepišnik. Kot je dodal, se bodo lahko prijavila mala, mikro in srednja podjetja in tudi samostojni podjetniki. Ustanovljena morajo biti vsaj leto dni in imeti vsaj dva zaposlena, prednost pa bodo imela tista, ki so bolj konkurenčna na trgu, je dejal Stepišnik.

Poleg programa spodbujanja konkurenčnosti Maribora s širšo okolico so med junija sprejetimi ukrepi razvojne podpore temu območju še spodbude za trajnostni razvoj podeželja, jamstva s subvencijo obrestne mere za investicijske kredite, spodbude raziskovalno-razvojnih projektov in/ali sofinanciranje nove tehnološke opreme ter povračila plačanih prispevkov delodajalcev za socialno varnost in davčne olajšave za zaposlovanje in investiranje.

Na občini veseli pomoči države

Ti ukrepi zajemajo območje s 156.000 prebivalci, ki se iz Mestne občine Maribor širi na sosednje občine Ruše, Pesnica, Kungota, Hoče-Slivnica in Selnica ob Dravi ter prek Pohorja in ob reki Dravi na Koroško do občin Podvelka, Ribnica na Pohorju in Radlje ob Dravi. Vlada se je zanje odločila potem, ko je stopnja registrirane brezposelnosti v začetku tega leta presegla 17 odstotkov.

Na Mestni občini Maribor so odločitve vlade zelo veseli. Kot je za STA povedal župan Andrej Fištravec, so bili ukrepi izdelani v sodelovanju z lokalnimi gospodarstveniki, zato ne dvomi, da jih bodo ti tudi izkoristili. Še vedno verjame, da je ponujena državna pomoč »semenski denar«, ki bo pomagal mariborskemu gospodarstvu »iz brezna« in se bo kasneje s projekti ustrezno plemenitil.

Lokalna podjetja bodo izkoristila ponudbo

Tudi na Mariborski razvojni agenciji (MRA) so novice o pomoči veseli, podrobneje pa bodo o programu in nadaljnjih akcijah povedali v petek na novinarski konferenci.

Predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Maribor Aleš Pulko današnji sklep vlade označuje za »prvi korak do uspeha«. »Naslednji korak, kar zadeva vlado, je priprava primernih razpisov, ki bodo omogočili črpanje teh sredstev. Kar zadeva nas, pa je naslednji korak maksimalna promocija in podpora članstvu, da se začenja prijavljat in da razume, da je to inovativna podpora temu okolju,« je povedal danes za STA. Tudi sam ne dvomi, da bodo lokalna podjetja izkoristila vladno ponudbo.