Na območnih Zavodih za zdravstveno varstvo so ta teden začeli cepiti proti sezonski gripi. Na preostalih cepilnih mestih – v zdravstvenih domovih, zdravstvenih postajah in pri zasebnih zdravnikih – bodo začeli cepiti predvidoma do sredine oktobra oziroma po prejemu cepiva.

Gripa je akutna virusna bolezen dihal, ki se zelo hitro širi. Pojavlja se predvsem v zimskih mesecih in ogroža vse prebivalce. S preventivnim cepljenjem se lahko pred gripo najučinkoviteje obvarujemo. Cepljenje je smiselno opraviti vsako leto še pred začetkom zime in obdobjem kroženja virusov, opozarjajo na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje.

Komu priporočajo cepljenje

»Cepljenje priporočamo vsem prebivalcem, še zlasti bolj ogroženim skupinam: starejšim od 65 let, kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom, majhnim otrokom in njihovim družinskim članom, nosečnicam, ljudem, ki čakajo na sprejeme na bolnišnično zdravljenje, ter zdravstvenim in drugim delavcem, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti. Cepi se lahko vsakdo, razen oseb, ki imajo dokazano alergijo na sestavine cepiva. Cepimo tudi dojenčke, starejše od šestih mesecev,« je pojasnila prim. dr. Alenka Trop Skaza, dr. med., predstojnica oddelka za epidemiologijo na ZZV Celje.

Cena cepljenja proti gripi znaša 12 evrov. Kroničnim bolnikom z boleznimi pljuč, srca in ledvic, sladkornim bolnikom, osebam z imunsko pomanjkljivostjo, rakavim bolnikom in vsem, ki so starejši od 65 let, prispeva del sredstev za cepljenje Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Zato je za te skupine cena cepljenja sedem evrov.

Cepljenje proti gripi je treba opraviti vsako leto na novo, saj se virusi gripe hitro spreminjajo. Cepivo proti gripi je varno. Cepljenje običajno mine brez stranskih učinkov, najpogosteje se na mestu vboda pojavita rdečina in lokalna bolečina. Tisti, ki se odločijo za cepljenje, postanejo odporni proti virusom, ki povzročajo gripo. Posameznik, ki se cepi, bo pred okužbo zaščiten od 10 do 14 dni po cepljenju. »Cepljenje proti gripi je koristno, saj ščiti pred okužbo in zapleti, ki gripo spremljajo. Pri najbolj ogroženih skupinah zmanjšuje tveganje za smrt zaradi bolezni same ali njenih zapletov. Gripa je nevarna zaradi možnosti pojava epidemij in resnih komplikacij, ki se najpogosteje izrazijo kot virusne in bakterijske pljučnice,« je povedala Alenka Trop Skaza. V Sloveniji vsako leto zaradi gripe zboli več kot pet odstotkov prebivalstva.

Kako omejimo širjenje gripe

Širjenje gripe lahko zmanjšujemo tudi z vsakdanjimi preventivnimi ukrepi: z rednim in temeljitim umivanjem rok z milom in vodo, z rednim čiščenjem površin in predmetov z vodo in detergentom ter z rednim zračenjem prostorov. Kadar zbolimo, ostanemo doma, počivamo in pijemo tople napitke, visoko vročino pa znižujemo z zdravili za zniževanje temperature. Gripe ne zdravimo z antibiotiki.

Hkrati s cepljenjem proti gripi lahko ljudje opravijo tudi cepljenje proti pnevmokoknim okužbam. V primeru določenih bolezni stroške tega cepljenja krije obvezno zdravstveno zavarovanje. Proti pnevmokoknim okužbam se cepijo tudi otroci, starejši od šest tednov. Cepljenje s konjugiranimi cepivi proti invazivnim pnevmokoknim okužbam pripomore tudi k večji zaščiti pred vnetjem srednjega ušesa. Število odmerkov, ki jih mora otrok prejeti, je odvisno od otrokove starosti, so še sporočili iz ZZV Celje. lo