Ameriško gospodarstvo še vedno nadaljuje smer okrevanja. Zadnji podatki v septembru so mešani, pri čemer se je kazalnik za proizvodnjo PMI v septembru na mesečni ravni nekoliko zmanjšal, zato pa kazalnik ISM za isto obdobje povečal. Oba kazalnika se nahajata nad vrednostjo 50 in tako izkazujeta rast. Amerika zaradi nove metode pridobivanja nafte in plina postaja največja proizvajalka omenjenih energentov in bo na tem področju predvidoma prehitela tudi Rusijo. Nadomestila za brezposelnost se v ZDA postopoma znižujejo.

V Evropi se okrevanje nadaljuje, vendar se je kazalnik PMI za območje evra v septembru nekoliko spustil, z 51,4 na 51,1. Zadnja rast evra, ki je v septembru proti ameriškemu dolarju pridobil skoraj tri odstotke, ni ugodna za evropsko gospodarstvo, ki ima še vedno veliko pomoč v nizkih obrestnih merah. ECB bo uporabila vse razpoložljive instrumente, za ohranjanje nizke obrestne mere, kar bo vključevalo tudi nadaljevanje dolgoročnega kreditiranja bank z nizkimi obrestnimi merami.

Nahajamo se v obdobju okrevanja svetovnega gospodarstva, čeprav je to v Evropi še vedno precej krhko. Centralne banke še naprej podpirajo gospodarstvo z ekspanzivno politiko. Predvidena zamenjavo »prvega moža« ameriške centralne banke z Janet Yellen daje vlagateljem upanje, da se bo ekspanzivna politika ameriške centralne banke nadaljevala. Donosnost desetletnih ameriških obveznic je tako že padla s 3 na 2,7 odstotka. Poleg rešitve političnega vprašanja v ZDA bodo vlagatelji veliko pozornost namenili tudi rezultatom podjetij za tretji kvartal. Ameriška Alcoa, največja proizvajalka aluminija, je z rezultati pozitivno presenetila in prinesla nekaj optimističnega pričakovanja prihajajočih objav.