Dobro gre tudi Vancouver Canucks, ki so tokrat v domači dvorani po podaljšku s 3:2 strli odpor New Jersey Devils. Novo zmago je vknjižila tudi najboljša ekipa vzhodne konference Pittsburgh Penguins, ki je s 5:2 premagala Carolina Hurricanes. Hokejisti Toronto Maple Leafs so presenetljivo tokrat doma izgubili (1:2) proti Colorado Avalanche, medtem ko so se New York Islanders veselili visoke zmage s 6:1 nad Phoenix Coyotes.

Tekma med ekipama Philadelphia Flyers in Florida Panthers se je končala z zmago (2:1) gostiteljev, v Buffalu pa so se na srečanju med domačimi Sabres in Tampa Bay Lightning zmage po podaljšku s 3:2 veselili gosti. Nashville Predators so bili s 3:2 boljši od Minnesote Wild.

Onstran Atlantika je odmevala zlasti tekma v San Joseju, ko so razigrani morski psi na kolena spravili štirikratne nosilce prestižne hokejske lovorike Stanleyjevega pokala (1927/28, 1932/33, 1939/40, 1993/94). Za nameček so rangerji ostali še brez izvrstnega kanadskega branilca Ricka Nasha, ki je prejel hud udarec po zatilju od domačega hokejista Brada Stuarta. Nash, ki je po udarcu dobil glavobol in ni odigral zadnjih dveh tretjin, je bil sicer ključni mož pri ponedeljkovi zmagi nad Los Angeles King s 3:1.

Vzdušje v San Joseju, ki še nima osvojenega pokala zmagovalcev lige NHL, je bilo na robu vrelišča, navijači, navdušeni nad izjemnim učinkom domačih hokejistov, pa so proti koncu začeli vzklikati, da si želijo še deseti zadetek. Tega sicer ni bilo, a so bili ljubitelji kalifornijskega hokeja s prikazanim lahko več kot zadovoljni.

V taboru San Joseja so bili upravičeno povsem evforični. "To je uresničitev sanj. Noro! Na tekmi še nikoli nisem zabil več kot dveh golov," je bil navdušen komaj 19-letni obetavni češki hokejist Tomas Hertl v svoji krstni sezoni v ligi NHL. Češki napadalec je bil 17. na lanskem naboru, San Jose ga je izbral in letos junija z obetavnim češkim reprezentantom, ki je prve hokejske korake naredil v vrsti praške Slavije, tudi podpisal pogodbo.

"Vsak udarec v glavo je lahko povod za skrbi. Niti najmanj ni prijetno," je dejal Nash po tekmi. "Bilo je grdo. Dobili smo lekcijo, iz katere se moramo veliko naučiti, kajti s takšno igro ne moremo več nadaljevati. Ponižali so nas, kar moramo vzeti v zakup ter odgovoriti," je bil po "brezplačni" šoli hokeja jezen Ryan Callahan.

"Trenutno res ne poznam odgovora na to, kaj se nam je zgodilo. Prepričan sem bil, da smo v ponedeljek naredili velik korak naprej, saj smo zrelo igrali, a je streznitev prišla prehitro in smo, kot kaže, naredili dva koraka nazaj," je bil po tekmi osupel glavni trener moštva iz New Yorka Alain Vigneault.