V naše kraje je prišla jesen, z njo pa se v slovenske dvorane vrača tudi prvoligaška odbojka. Pri moških bo v prvem delu državnega prvenstva devet klubov, saj je Calcit Kamnik zavrnil igranje v srednjeevropski ligi, pri ženskah pa bo osem klubov. V drugem delu tekmovanja se bo pri moških priključil še ACH Volley, pri ženskah pa Calcit Kamnik in Nova KBM Branik Maribor, ki bodo pred tem igrali v srednjeevropski ligi. Pred novo sezono so se po mednarodnem vzoru spremenila pravila, saj bo lahko posamezna ekipa za eno tekmo prijavila dvanajst igralcev. Tiste ekipe, ki ne bodo imele dvanajst igralcev, pa ne bodo smele imeti po dva libera.

Veliko gneče pod vrhom

Kljub temu da je ACH Volley zmanjšal proračun in pomladil igralski kader, s čimer je ranljiv bolj kot kadar koli v zadnjih letih, bo še vedno veliko presenečenje, če obe slovenski lovoriki ne bosta pristali v Ljubljani. Trener Luka Slabe je pred novo sezono izpostavil zgolj eno željo: »Upam, da bomo v isti zasedbi ostali celotno sezono. Ponovno bomo skušali dobiti obe domači lovoriki, a prvi pogoj bo, da bo klub normalno funkcioniral.«

Ostali slovenski klubi se bodo z ACH Volleyjem soočili šele v drugem delu, prej pa se bodo za končnico pomerili med seboj. Lani se je do obeh finalov (v ligi in v pokalu) prebil Calcit iz Kamnika, ki pa je letos izgubil praktično vse svoje najboljše igralce. »Zapustili so nas trije nosilci igre. To so Jan Brulec, Jan Pokeršnik in Jan Planinc,« je dejal pomočnik trenerja v Kamniku Aleš Hribar. V klubu so okrepitve poiskali tudi v lastnem mladinskem pogonu, kot novo odkritje na položaju korektorja izpostavljajo Tončka Šterna (letnik 1995).

Trenerji se strinjajo, da lahko med preostalimi slovenskimi klubi visoko poseže Panvita iz Murske Sobote, kjer že dlje časa deluje trener Dejan Fujs. Klubu se obrestuje dobro delo z mlajšimi selekcijami, saj članskemu moštvu vsako leto dodajo nekaj nadarjenih fantov. Panvito sta sicer zapustila Milan Mijalković (Ciper) in Mario Koncilja (ACH Volley), je pa prišel Aljoša Bogožalec.

Ambiciozne načrte imajo tudi v Mariboru, kjer za športno politiko skrbi dolgoletni slovenski reprezentant Sebastijan Škorc, nad poslovnim delom pa bdi novi predsednik Milan Kuster. Mariborčani so se pred novo sezono okrepili z enim od najboljših sprejemalcev v Sloveniji Janom Planincem.

V Kanalu ob Soči se bo na noge ponovno skušal postaviti Salonit. Po številnih težavah z denarjem so klub zapustili praktično vsi najboljši igralci. Reprezentanta Jani Kovačič in Danijel Koncilja sta odšla k Dobu, Janko Bregant k ACH Volleyju, Matija Jereb in Andraž Paliska pa iščeta klub v tujini. Odšel je tudi trener Andrej Urnaut. Nadomestil ga je Leon Schilling, njegov pomočnik pa je Rok Knafelc. V moštvu je nekaj obetavnih igralcev, na čelu s sprejemalcem Juretom Okrogličem (letnik 1997).

Med preostalimi klubi lahko pri vrhu mešata štrene še Šoštanj in Go Volley. »Povprečna starost ekipe je 23 let. Potreben bo čas, da nekatere ideje na igrišču dozorijo,« je povedal trener Šoštanja Zoran Kedačič, pri Go Volleyju pa je najbolj znano ime Jasmin Čuturić. Prestali klubi v ligi so še Fužinar, Astec Triglav in Krka.

Le dve resni alternativi

Presenečenje bo, če pri ženskah ne bodo prvakinje ali odbojkarice Calcita iz Kamnika ali Nove KBM Branik iz Maribora. »Ekipa je drugačna kot lani. Imamo precej novink, zato bomo potrebovali svoj čas, da se ekipa spozna,« je dejal novi trener Kamničank Gašper Ribič, ki je bil do zdaj pomočnik Luke Slabeta v ACH Volleyju. Moštvu se je priključil kasneje, saj je bil v strokovnem štabu slovenske reprezentance na evropskem prvenstvu na Danskem.

Mariborčanke so lani osvojile lovoriko v državnem prvenstvu, najboljše so bile tudi v srednjeevropski ligi. »V zadnjih sezonah smo oblikovali zasedbo na način, da zadržujemo jedro in ekipo gradimo na dolgi rok,« je dejal direktor kluba Mitja Koželj in dodal: »V klubu smo zadovoljni z rezultati in želimo ostati v vrhu slovenske ženske odbojke.«

Skoraj vsi ostali klubi so si za cilj zastavili uvrstitev v najboljšo skupino pred drugim delom lige. Posebnost je Vital iz Ljubljane, ki ima z Ano Oblak edino trenerko v prvoligaški druščini. Preostali klubi so še Kema Puconci, Formis, Luka Koper, Braslovče, Zgornja Gorenjska, Go Volley in Aliansa.