Pred enim letom ste objavili, da se umikate iz formule 1. Vam je bilo kdaj žal, da ste se tako odločili?

Žal? Ne, niti za sekundo. Ljubil sem formulo 1, bila je moje življenje več kot polovico časa, odkar sem na svetu. Po treh letih postavljanja na noge ekipe Mercedes je prišel trenutek, ko sem spoznal, da nimam več energije, da bi še lahko nadaljeval. Z zadovoljstvom lahko pogledam na minula leta, a vsem športnikom mora biti jasno, da se prej ali slej vsako obdobje konča in da za njim pride nekaj novega.

Je bila vrnitev v formulo 1 z Mercedesom napaka? Rezultati so bili namreč vse prej kot razveseljivi.

Ne, ni bila napaka. Seveda smo vsi pričakovali več, o tem ni dvoma. A stvari takrat še niso bile zrele, ekipa še ni bila na taki ravni, da bi bilo mogoče doseči več. Konstrukcija novega dirkalnika, sama izdelava in samo postavljanje ekipe kot celote na noge je trajalo veliko dlje, kot smo sprva pričakovali. A vseeno me je ta izziv pritegnil, bilo je tudi zabavno, čeravno zelo naporno. Navsezadnje se zadovoljstvo ne meri vedno le po uspehih. Zame je bila vrnitev k Mercedesu neke vrste vrnitev domov. Zato me veseli, da bom tudi v prihodnje lahko doprinesel nekaj pozitivnega k Mercedesu, čeravno v povsem drugačni vlogi.

Je ta vloga povezana s formulo 1?

Predvsem je to večplastna naloga. V prvi vrsti je glavni namen mojega dela najprej v tem, da skušam spraviti vse inteligentne sisteme v avtomobilih med ljudi, da jih seznanimo z njimi, potencialne kupce naučimo, kaj vse zmore sodobna elektronika. To je zahtevna naloga, saj sem se že med dirkanjem vedno zavzemal za varnost in z njo povezanim razvojem elektronskih pomagal. Varnost in pomoč vozniku v takem obsegu, kot ga ponuja Mercedes, bo dobrodošla novost za vsakega voznika, v prihodnje pa se bo moje delo razširilo še na druga področja, o katerih bomo govorili, ko bo za to prišel pravi trenutek.

Trenutno je ekipa Mercedes v vzponu, tako Hamilton kot Rosberg znata presenetiti in si privoziti dober rezultat. Kakšni so vaši občutki ob tem, ko gledate, da posredno rezultate vašega dela žanjejo drugi?

Po eni strani se zagotovo veselim. Poznam razmere v ekipi, poznam ljudi, ki stojijo za tem programom, in vem, kako trdo delajo vsi, da bi bila ekipa še boljša. Za njih sem zelo vesel, da se kažejo dobri rezultati dela. Predvsem pa vem, koliko dela in volje smo v preteklih letih skupaj vložili v razvoj, da smo na noge postavili vsaj solidno osnovo, na kateri lahko zdaj naslednja generacija dela. Da smo pripeljali vse skupaj tako daleč, da zdaj lahko ekipa zares gre v napad in se bori za najboljša mesta. Zato mislim, da si lahko lastim vsaj malo zaslug, da sem pomagal, da je Mercedes prišel tako daleč. Da zdaj naše delo počasi kaže rezultate, kakršne smo si mi želeli, mi je lahko v veliko zadovoljstvo. Po drugi strani pa sem malce žalosten, ker nisem sam v položaju, da bi žel sadove tega dela neposredno, v kokpitu ali kako drugače v ekipi.

Kako je v vašem novem življenju?

Vse je postalo zelo preprosto. In predvsem uživam v vsem času, ki ga imam na voljo za družino, hobije, prijatelje. Lahko vam zagotovim, da mi ni dolgčas. az

povzeto po motorsport-total.com