Tožilstvo Živčec Kalanovo preganja zaradi domnevne zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Živčec Kalanova je namreč 10. in 13. septembra 2010 v imenu Zdravstvenega doma Izola sklenila depozitno pogodbo s Poštno banko Slovenije in nato še kreditno tripartitno pogodbo z družbo Mabra inženiring. To posojilo je Mabra inženiring najela pri Poštni banki Slovenije, denar pa potrebovala za poplačilo dolgov, ker je bila v času transakcije že insolventna.

Da posel med Zdravstvenim domom Izola in podjetjem Mabra Inženiring ni bil v skladu z zakonodajo, je aprila 2011 ugotovila komisija ministrstva za zdravje. Prav tako je protikorupcijska komisija v načelnem mnenju zapisala, da posel ustreza definiciji korupcije. Izpostavili so, da predpisi ne dovoljujejo takšnega razpolaganja z javnimi sredstvi.

Komljanec pred začetkom sojenja dejal, da omenjenega posla ne želi komentirati

Nekdanji in sedanji direktor ZD Izola Komljanec je pred začetkom sojenja dejal, da omenjenega posla ne želi komentirati. Povedal je, da finančne škode ni bilo, saj da se je vse srečno zaključilo, in dodal, da podobnih pogodb v zdravstvenem domu po njegovih informacijah nimajo.

Na obravnavi pa je povedal, da je bil ob prevzemu mesta direktorja zdravstvenega doma od Živčec Kalanove o zadevi seznanjen iz medijev. Dejal je, da vse pogodbe v zvezi s poslom ob primopredaji poslov niso bile zavedene v knjigah, zato je zaposlenim naročil, naj to storijo.

Pojasnil je tudi, da se ne spomni, da bi ob primopredaji omenjene pogodbe dobil, a poudaril, da ne more trditi, da jih res ni. Sodnica Tanja Lombar Jenko ga je nato spomnila, da je v primopredajnemu zapisniku med dokumentacijo, ki naj bi jo prejel, navedena tudi kuverta z oznako zaupno s pogodbami v zvezi s Poštno banko Slovenije in Mabro. Komljanec je sicer potrdil, da je zdravstveni dom s poslom zaslužil.

Nekdanja računovodkinja povedala, da pogodb v zvezi s poslom ni videla do prihoda kriminalistov

Sodišče je zaslišalo tudi nekdanjo računovodkinjo ZD Izola Svetlano Milašinović. Povedala je, da ji je tajnica predala elektronsko sporočilo z nalogom za depozit na Poštno banko Slovenije. Več o zadevi takrat ni vedela, je pojasnila in dodala, da pogodb v zvezi s poslom ni videla do prihoda kriminalistov.

Povedala je tudi, da ključev trezorja, v katerem so bile pogodbe, ni imela. Ob tem je Živčec Kalanova pojasnila, da je računovodkinja depozit izvršila po njenem nalogu, da so bili vsi papirji dostopni ter da bi jih dobila, če bi zanje prosila.

Živčec Kalanova je po koncu obravnave povedala, da so priče po njenem mnenju danes ponovile in potrdile tisto, kar že ves čas ponavlja in govori sama: "Da je bil posel resnično zelo velika korist za zdravstveni dom in da so bili dokumenti tam, kjer morajo biti, v trezorju."

"Pričakujem, da bo sodišče ugotovilo, da je bilo to natanko tisto, kar ugotavljajo običajni ljudje, dobri gospodarstveniki, vsi skupaj: da je bil to dober posel za Zdravstveni dom Izola," je še dejala.

Nadaljevanje sojenja bo 8. novembra.